3ο JIVE Roadshow: Παρουσίαση του πρώτου λεωφορείου υδρογόνου στην Ελλάδα

Στόχος στο 3ο JIVE Roadshow, είναι η επίδειξη ενός λεωφορείου υδρογόνου (Fuel Cell Electric Bus) και ενός Multi Element Gas Container.

Ακούστε το άρθρο

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό έργο TRIERES (κοιλάδα υδρογόνου μικρής κλίμακας) και με την υποστήριξη της Hellenic Hydrogen και της Coral Gas, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, φέρνουν το 3ο JIVE Roadshow στην Ελλάδα.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της κινητικότητας, της καθαρής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.

Στόχος του roadshow  είναι η επίδειξη ενός λεωφορείου υδρογόνου (Fuel Cell Electric Bus) και ενός Multi Element Gas Container το οποίο θα ανεφοδιάζει το λεωφορείο με υδρογόνο, παρέχοντας γνώσεις για τη λειτουργία αυτών των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων στις ελληνικές πόλεις.

3ο JIVE Roadshow: Παρουσίαση του πρώτου λεωφορείο υδρογόνου στην Ελλάδα

3ο JIVE Roadshow: Οι στόχοι

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να δώσει στους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς (φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων, δημόσιες αρχές κ.λπ.) την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία ενός αστικού λεωφορείου που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδρογόνο.

Ενώ παράλληλα θα συλλεχθούν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία, την κατανάλωση και τη διαδικασία ανεφοδιασμού του οχήματος. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του υδρογόνου ως καθαρής πηγής ενέργειας για τις μεταφορές.

Στην Ελλάδα, το λεωφορείο υδρογόνου μέσω του 3ου JIVE Roadshow, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Αθήνα και την Πάτρα, όπου θα δοκιμαστεί σε υφιστάμενα δρομολόγια υπό πραγματικές συνθήκες

3ο JIVE Roadshow: Παρουσίαση του πρώτου λεωφορείο υδρογόνου στην Ελλάδα

Η παρουσίαση του πρότζεκτ στο 3ο JIVE Roadshow στην Αθήνα

Στις 30 Μαίου στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, παρουσιάστηκε πρόςκάθε ενδιαφερόμενο, αλλά και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου στην Ελλάδα, μέσω του 3ου JIVE Roadshow.

Την παρουσίαση έκανε ο κος Νικόλαος Ντάβος, διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE.

Το λεωφορείο ξεκινησε την διαδρομή του στην Ελλάδα απο τη Θεσσαλονίκη όπου
παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά κινήθηκε στους δρόμους της Κοζάνης, και εδω και λίγες ημέρες κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας.

3ο JIVE Roadshow: Ομιλίες 

Τον λόγο αρχικά πήρε κ κα Ζαχαράκη Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπου απηύθηνε έναν σύντομο χαιρετισμό όπου ευχαρίστησε την ΣΤΑΣΥ και τον ΟΣΥ για τις πρωτοβουλίες τους, τονίζοντας ότι τα νεα αυτά λεωφορεία προέρχονται απο χρηματοδότηση από ευρωπαικούς πόρους.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κος Ξιφαράς γενικός γραμματέας μεταφορών, όπου στάθηκε ιδιαίτερα τσο συνολικό makeover που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα στις συγκοινωνίες, τονίζοντας επίσης ότι τα επόμεναχρόνια θα είμαστε Πρωτοπόροι στηνΕυρώπη στην υδρογόνοκίνηση.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κος Αγιάσογλου διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ ΑΕ, όπου έδωσε θερμές ευχαριστίες στο υπουργείο μεταφορών για τη συνεργασία αλλά κυρίως στο προσωπικό της ΟΣΥ, για την προσπάθεια που έχουν καταβάλλει και την διάθεση τους να προσαρμοστούν στις νέες εποχές.

3ο JIVE Roadshow: Παρουσίαση του πρώτου λεωφορείο υδρογόνου στην Ελλάδα

Χαιρετισμό απυθυνε επίσης ο κος Νίκος Λυμπεροπούλος project officer στην Clean Hydrogen JU, αλλά και ο Κων/νος Χατζηφώτης διευθντής ευρωπαικών υποθέσεων της Motor Oil.

Στην συνέχεια η εκδήλωση συνεχίστηκε με δυο panel συζητήσεων γύρω απο το υδρογόνο.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

 

 

abb_img