Αυστριακή εταιρεία κατασκευάζει πυροσβεστήρες μόνο για ηλεκτρικά οχήματα

Για το σύστημα πυρόσβεσης έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγγελίας, ενώ, σύμφωνα με την Rosenbauer, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2022.

Η εκδήλωση πυρκαγιάς σε ένα αυτοκίνητο δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται συχνά και σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες ασφαλείας, όπως η κάλυψη του ρεζερβουάρ και των υπόλοιπων εξαρτημάτων καυσίμου. Δυστυχώς, όμως μπορεί να συμβεί.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι ακόμα μικρότερη, αφού στο όχημα δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, όπως καύσιμα κ.α. και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πολύ καλά «απομονωμένες».

Αυτή η «απομόνωση» των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων είναι, όμως, και ένας από τους λόγους που, εάν αναφλεγούν, η κατάσβεσή τους είναι αρκετά δύσκολη.

Μάλιστα, κάποια περίοδο η «φήμη» ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι «ευάλωτα στις φωτιές και αυτοαναφλέγονται» είχε πάρει διαστάσεις.

Η φωτιά δεν σβήνει… πάντα με νερό!

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως όλες οι φωτιές δεν είναι ίδιες και δεν σβήνουν με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων, σε περίπτωση φωτιάς, όσο νερό και να ρίξουμε, η πιθανότητα βραχυκυκλώματος μπορεί να προξενήσει νέα εστία στα χημικά στοιχεία της μπαταρίας.

Η λύση πυρόσβεσης ηλεκτρικών οχημάτων από την Αυστρία

Η αυστριακή εταιρεία Rosenbauer έχει αναπτύξει έναν νέο τύπου πυροσβεστήρα, ο οποίος προορίζεται ειδικά για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτός ο πυροσβεστήρας δεν πετάει νερό στη φωτιά, αλλά εκτοξεύει νερό στις περιοχές που πρέπει να είναι κρύες.

Στη θεωρία, προλαμβάνει τη φωτιά με το να ψύχει τα στοιχεία που έχουν υπερθερμανθεί, πριν την εκδήλωσή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ασφάλεια των πυροσβεστών κατά την κατάσβεση ήταν η κύρια προτεραιότητα της ανάπτυξης αυτού του συστήματος. Σε αυτό συμβάλλει ο τρόπος λειτουργίας του πυροσβεστήρα.

Ο πυροσβέστης μένει για πολύ λίγο χρονικό διάστημα κοντά στο ηλεκτρικό όχημα και στη συνέχεια απομακρύνεται, αφού το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει από απόσταση.

Ο ειδικός πυροσβεστήρας ρίχνει νερό ακριβώς εκεί που απαιτείται, για να ψυχράνει τις κυψέλες στις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Το σύστημα πυρόσβεσης έχει περάσει αρκετά τεστ και είναι συμβατό με αρκετών τύπων μπαταρίες, σε διαφορετικές πλατφόρμες αυτοκινήτων.

Για το σύστημα πυρόσβεσης έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγγελίας, ενώ, σύμφωνα με την Rosenbauer, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2022.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!