Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Τελικά πόση αυτονομία διαθέτει;

Η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων διαφοροποιείται σημαντικά και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος και το μέγεθος του αυτοκινήτου, η χωρητικότητα της μπαταρίας, αλλά και οι προδιαγραφές του ηλεκτροκινητήρα.

Όμως, στοιχεία όπως ο τρόπος οδήγησης, η επιφάνεια και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν την αυτονομία. Με σωστή πληροφόρηση σχετικά με το τι επηρεάζει την αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος, θα μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και να αυξήσετε την απόσταση που θα μπορείτε να ταξιδέψετε.

Τι αυτονομία έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αν αναρωτιέστε, κατά πόσο μπορείτε να βασιστείτε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να σας μεταφέρει από ένα σημείο σε ένα άλλο χωρίς να χρειαστεί να σταματήσετε για φόρτιση, δείτε τι ισχύει παρακάτω. Η απάντηση είναι η εξής: Η νεότερη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να ανταπεξέλθει στην πλειονότητα των διαδρομών και των ταξιδιών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για φόρτιση.

Τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κατά μέσο όρο μία αυτονομία της τάξεως των 275 χιλιομέτρων. 

Σκεφτείτε πόσο συχνά ταξιδεύετε για περισσότερα από 200 χιλιόμετρα σε ένα ταξίδι μέσα στη χρονιά. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στα περισσότερα ταξίδια και να καλύψουν τις αποστάσεις που πραγματοποιεί κανείς.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ev-fleet-2000.jpg
Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αυξήσει κανείς τα χιλιόμετρα που μπορεί να καλύψει με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αρκετοί εξωγενείς, και όχι μόνο, παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αυτονομία. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και το μοντέλο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που οδηγείτε. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζουν:

  • Στυλ οδήγησης – Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: Όσο πιο γρήγορα κινείστε, τόσο περισσότερη δύναμη του κινητήρα χρησιμοποιείτε. Και όσο πιο απότομα πιέζετε το γκάζι, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια καταναλώνετε.
  • Επιφάνεια δρόμου & συνθήκες – Η επιφάνεια του δρόμου, όσο και οι συνθήκες οδήγησης επηρεάζουν την απόσταση που μπορεί να καλύψει ένα ηλεκτρικό με μία μόνο φόρτιση. Για παράδειγμα, οι ανηφόρες με έντονη κλίση έχουν σαν αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας, σε σχέση με την οδήγηση σε επίπεδο έδαφος.

Πρόσφατα

Δημοφιλή