Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων μεταξύ οινοποιείων και αμπελώνων της Δυτικής Μακεδονίας

Σε ορισμένα οινοποιεία της Αυστραλίας μπορεί κανείς να φορτίσει δωρεάν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό μέσο, με ενέργεια που προέρχεται από την ηλιακή τους οροφή.

Την πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών μετά και από τη συμφωνία του υπουργείου Τουρισμού να υποστηρίξει την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέουν τα οινοποιία της λεκάνης του Αμυνταίου Φλώρινας και τους αμπελώνες του ξινόμαυρου, είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου για τον οινοτουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο “Κτήμα Δημόπουλος” στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει τις ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται από 5,3 εκατ. επισκέπτες.

Στην Ελλάδα προβλέπονται ήδη τρεις ευρωπαϊκές διαδρομές και η δημιουργία μιας τέταρτης που θα συνδέει τις υπάρχουσες με την Δυτική Μακεδονία θα ήταν μια σημαντική θετική παράμετρος ενίσχυσης της περιοχής.

Το παράδειγμα των οινοποιείων της Αυστραλίας και η πράσινη ενέργεια που χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες τους αλλά και για να φορτίσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ποδήλατα

Επίσης πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Αυστραλίας έγινε 100% ηλιακό. Η Treasury Wine Estates, η οποία παράγει τις κορυφαίες μάρκες Penfolds, Wolf Blass, Pepperjack και Wynns, έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ενέργεια από 100% ηλιακή ενέργεια έως το 2024.

Επιπλέον τα οινοποιεία της περιοχής Barossa έχουν ήδη επιτύχει να καλύπτουν τις ανάγκες του με τη χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας εγκαθιστώντας ένα ηλιακό σύστημα 3MW. Πιο συγκεκριμένα ένα σύστημα ισχύος 1,4 MW τροφοδοτεί τις λειτουργίες των οινοποιείων της κοιλάδας Barossa που ανήκει στην οικογένεια Yalumba.

Μάλιστα η Treasury Wine Estates Ltd (TWE) ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RE100 ως μέρος της δέσμευσης της εταιρείας premium κρασιού να στραφεί σε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2024.

Ο νέος γαλλικός νόμος που θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια

Η τάση των ηλιακών οροφών σε οινοποιεία και ζυθοποιίες της Αυστραλίας

Solar panel

Ο συντονιστής RE100 της Αυστραλίας Jon Dee δήλωσε: «Οι αμπελώνες βασίζονταν πάντα στον ήλιο για να παράγουν τα σταφύλια για κρασί. Είναι λογικό για το TWE να κάνει το επόμενο βήμα και να χρησιμοποιήσει τον ήλιο για να τροφοδοτήσει τις εγκαταστάσεις του».

Ο στόχος της TWE για ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μέρος της ευρύτερης ατζέντας της για τη βιωσιμότητα, η οποία περιλαμβάνει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Επιπλέον, στο Hidden Creek Winery Cafe Vineyard κοντά στο Stanthorpe του Queensland, μπορεί κανείς να φορτίσει δωρεάν ένα Tesla (ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό όχημα) με ενέργεια που προέρχεται από την ηλιακή τους στέγη.

Αλλά και διάφορες ζυθοποιίες φαίνεται να ακολουθούν, επίσης, τη συγκεκριμένη τάση όπως η θυγατρική της Carlton & United Breweries, η Asahi Beverage Yatala στο Queensland που έχει εγκαταστήσει ένα ηλιακό σύστημα στην οροφή της.

Το επόμενο βήμα φαίνεται πως θα είναι και τα ηλεκτρικά φορτηγά τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων και θα τροφοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

NEWSLETTERΟι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!