Ένα ταξίδι εκτός αστικού ιστού με ηλεκτρικό όχημα χρειάζεται σωστή προετοιμασία και διαφορετική οδήγηση

Οι χειμερινές εξορμήσεις με αφορμή τις γιορτινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά και γενικότερα οι χειμερινές διακοπές που… αν η πανδημία το επιτρέψει, θα ακολουθήσουν σύντομα και με το νέο έτος.

Ένα μακρινό ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο ωστόσο, χρειάζεται προετοιμασία. Χωρίς αυτήν ο οδηγός ενδεχόμενα να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την αυτονομία του και να ξεμείνει.. από καλή διάθεση.

Το ζήτημα υπάρχει από την στιγμή που χιλιομετρικά ο προορισμός του είναι μεγαλύτερος από την αυτονομία της μπαταρίας. Μπορεί οι μετακινήσεις με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι οικονομικές και να φαντάζουν ιδανικές μέσα στην πόλη, όμως χρειάζεται ένας σωστός προγραμματισμός όταν θα βγούμε εκτός αστικού ιστού και αναγκαστούμε να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα.

Η ηλεκτροκίνηση έχει κανόνες σωστής και υπεύθυνης λειτουργίας

Η ηλεκτροκίνηση έχει κανόνες σωστής, υπεύθυνης και οικονομικής λειτουργίας. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να πηγαίνουμε διαρκώς με μεγάλη ταχύτητα και να έχουμε την απαίτηση η αυτονομία της μπαταρίας μας να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Η ενέργεια σε αυτή την περίπτωση μειώνεται γρήγορα, σε αντίθεση με την χρήση στις πόλεις όπου ενδεχόμενα η αυτονομία να γίνει ακόμη και μεγαλύτερη, έπειτα από την χρήση του φρένου και της επιβράδυνσης γενικότερα.

10 τρόποι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο στο ταξίδι των διακοπών

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί, τουλάχιστον σε αυτή την φάση, κυρίως για τις πόλεις. Εκεί όπου χρειάζεται σβελτάδα για τις καθημερινές μετακινήσεις, οικονομία μετακίνησης λόγω της υψηλής κυκλοφορίας, αλλά και χαμηλές εκπομπών ρύπων.

Το κλειδί του μακρινού ταξιδιού με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ο καλός προγραμματισμός

ev home charging

Στο ταξίδι ο οδηγός θα πρέπει να κάνει έναν προγραμματισμό για τις στάσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκειά του, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της επαναφόρτισης του αυτοκινήτου όταν κάνει στάσεις για ξεκούραση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ταχυφορτιστές στους αυτοκινητόδρομους, αλλά και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αυξάνονται συνεχώς. Το γεγονός αυτό διευκολύνει το ταξίδι ενός ηλεκτρικού οχήματος, χωρίς να γεμίζει με περαιτέρω άγχος τον οδηγό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων οι οποίοι λειτουργούν ακόμη και με ηλιακή ενέργεια, συμβάλλοντας στην μείωση του συνολικού αποτυπώματος. Η αναζήτηση τέτοιων σταθμών θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, ενώ πάντα χρειάζεται διαδικτυακή έρευνα εκ των προτέρων, θα την επίλυση των προβλημάτων.

Η οδήγηση με ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορεί παρά είναι… πράσινη

Tesla charging garden

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην σωστή προετοιμασία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η πίεση των ελαστικών για παράδειγμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτονομία κυρίως εάν το όχημα είναι φορτωμένο.

Από την άλλη αν τα ελαστικά είναι πολύ φουσκωμένα, τότε το αυτοκίνητο θα χάσει μέρος της πρόσφυσης, αλλά κυρίως να γίνει περισσότερο θορυβώδες, καθώς οι ανωμαλίες και οι κακοτεχνίες του οδοστρώματος θα περνούν μέσα στην καμπίνα.

Κατά βάση, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν ενός συμβατικού οχήματος. Η εκμετάλλευση της κατηφόρας και η σωστή ταχύτητα θα δώσουν την προβλεπόμενη αυτονομία.

Από την άλλη η γρήγορη επιτάχυνση καταναλώνει την μπαταρία και αυξάνει την κατανάλωση, ενώ η οδήγηση έτσι ξεφεύγει και από την οικολογική και «πράσινη» λογική…

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!