Ένας πλωτός πρωτοποριακός βιότοπος μετατρέπει τον άνθρακα σε ηλεκτρική ενέργεια

Το Carbon Capture Refuge X είναι ένας βιότοπος που έρχεται από ένα «καλύτερο μέλλον»

Μπορεί ένας πρωτοποριακός πλωτός βιότοπος να μετατρέψει τον άνθρακα που προέρχεται από την ατμόσφαιρα σε ηλεκτρική ενέργεια;

Θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πλωτό μηχανικό εγκέφαλο και πίνακα του Salvador Dali… Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια ιδέα του σχεδιαστή Yee που οραματίζεται πλωτές κατασκευές που συλλαμβάνουν τον άνθρακα από τον αέρα και τον μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ένας πλωτός βιότοπος αφιερωμένος στην περιβαλλοντική έρευνα

Ο σχεδιαστής οραματίζεται μια κοινότητα που θα δημιουργηθεί για επιστήμονες από επιστήμονες και θα βρίσκεται στην… τροπόσφαιρα της Γης.

Οι επιστήμονες σε αυτόν τον βιότοπο θα εργάζονται πάνω στην περιβαλλοντική έρευνα, αλλά ο χώρος θα μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να σώσει ανθρώπους από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο σχεδιασμός και οι στόχοι του πλωτού βιότοπου

Θα διαθέτει ηλιακά πάνελ, αλλά και ειδικά διαμορφωμένα συστήματα που θα μπορούν να συλλαμβάνουν τον αέρα και να δεσμεύουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, προκειμένου να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η ενέργεια θα διαχέεται μέσα από λωρίδες με νέον μέσα στα δάπεδα, τους τοίχους και τις στέγες της κατασκευής.

Ο Yee περιγράφει αυτές τις λωρίδες ως «φλέβες» που έχουν σχεδιαστεί για να κυκλοφορούν σε όλη την έκταση της αρχιτεκτονικής δομής του πλωτού βιότοπου και που θα μπορούν να ανάβουν και να κλείνουν ανάλογα με τον καιρό, ώστε να επιτρέπουν τόσο στον αέρα, όσο και στο φυσικό φως να εισχωρήσουν μέσα στη δομή.

Το Carbon Capture Refuge X, όπως ονομάζεται, αποτελεί επίσης ένα ευφάνταστο όραμα για μια πλωτή, τεχνολογικά προηγμένη μελλοντική πόλη.

Παρόλο που η σχεδίαση του φαίνεται ουτοπική, στην πραγματικότητα προβάλλει εφικτές τεχνολογίες, όπως είναι η δέσμευση του άνθρακα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οικοσυστήματα αυτόνομων βιότοπων

«Αυτή η βιώσιμη υποδομή μπορεί να παρέχει ταυτόχρονα έναν βιώσιμο τρόπο ζωής ενώ φιλτράρει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Yee.

Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί το μαγνητικό πεδίο της Γης, προκειμένου να καταφέρει να τοποθετήσει την κατοικήσιμη σφαίρα πάνω από τη θάλασσα, δημιουργώντας έτσι μια πλωτή δομή στην τροπόσφαιρα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο φυσικός του χώρος μπορεί να αναδιαμορφώνεται και να εξελίσσεται συνεχώς.

Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένα drones που θα επιτρέπουν τη μεταφορά και τη διανομή αγαθών από και προς άλλων αντίστοιχων βιότυπων.

Αυτό είναι το φουτουριστικό σπίτι που… έχει πόδια και περπατάει

Το Carbon Capture Refuge X θα διαθέτει, επίσης, τη δυνατότητα να συλλέγει το νερό της βροχής, το οποίο θα αποθηκεύεται και θα φιλτράρεται από τη βλάστηση και στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της γεωργίας πάνω στον βιότυπο.

Ο μοναδικός σχεδιασμός του Whale Trailer Cabin μας «ταξιδεύει» στο μέλλον

Η βλάστηση στην ουσία θα δημιουργεί ένα τοπικό μικροκλίμα. Θα υπάρχει, επίσης, ένα κέντρο ελέγχου που θα παρακολουθεί όλα τα δεδομένα του βιότυπου.

Έτσι, θα μπορούσε κανείς να οραματιστεί ανάλογες σφαίρες-βιότυπους να γεμίζουν τον ουρανό, δημιουργώντας οικοσυστήματα χωρίς σύνορα.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!