Έρευνα: Το ενεργειακά “πράσινο” στοίχημα για τις κατοικίες στην Ελλάδα

Η πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του ΙΟΒΕ υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Νίκου Βέττα αποτελεί μία ερευνητική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των θεμάτων ενέργειας της Ελλάδας αλλά και μία ολοκληρωμένη και αναλυτική χαρτογράφηση συνολικά του τομέα Ενέργειας στη χώρα μας.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και η επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης φέρνουν στο επίκεντρο ζητήματα όπως το πως η Ελλάδα θα καταφέρει να γίνει “κλιματικά ουδέτερη”, όπως αναμένεται να συμβεί και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2050.

Με τα δεδομένα αυτά η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από τις οικίες αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που μένει να κερδηθεί. 

Η “πράσινη” οικονομία

Πράσινη οικονομία

Μέσα στην τρέχουσα δεκαετία υπάρχει σχεδιασμός επενδύσεων ύψους 43,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι επικαλούνται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα βοηθήσουν τόσο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων σχετικά με τις εκλύσεις CO2, αλλά και την ελληνική οικονομία. 

Πολλές επενδύσεις μάλιστα έχουν ήδη ενταχθεί στην πρόταση της χώρας για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ όπως για παράδειγμα είναι ορισμένα προγράμματα και δράσεις για τις ανακαινίσεις κτηρίων καθώς και έργα που αφορούν στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης μεταξύ άλλων. 

Διαβάστε περισσότερα: Aptera: H ιστορία του πρώτου EV που δεν χρειάζεται φόρτιση

To 37% των πόρων αυτών, που για την Ελλάδα θα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 32,1 δισ. ευρώ (σε δάνεια και επιχορηγήσεις) και προορίζονται αποκλειστικά για υποδομές και δράσεις “πράσινης” ανάπτυξης. 

Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, και ότι θα δημιουργηθούν 35.000 νέες θέσεις απασχόλησης μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Μείωση του κόστους ενέργειας & ενεργειακή αποδοτικότητα 

Πράσινη ενέργεια 1

Οι ερευνητές στέκονται στη μείωση του κόστους ρεύματος υποστηρίζοντας ότι μία ενδεχόμενη μείωση 10% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα είχε εξαιρετικά θετική επίδραση στην οικονομία, προσθέτοντας σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 21.500 νέες θέσεις εργασίας.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τόσο τον ενεργειακό τομέα εν γένει όσο και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα αφού έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο ως προς τη μείωση των εκλύσεων, αλλά φυσικά, και στα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού. 

Για ένα νοικοκυριό που πληρώνει 1.200-1.300 ευρώ ετησίως για ενέργεια, μια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 40% σημαίνει μείωση δαπάνης σχεδόν 500 ευρώ. 

Κατοικίες σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2030

ενεργειακή κατοικία

Επιπρόσθετα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ανακαίνιση ή αντικατάσταση του 12%-15% του συνόλου των κατοικιών της χώρας προκειμένου να μετατραπούν σε κατοικίες σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2030.

Στατιστικά διαφαίνεται ότι οι κατοικίες στην Ελλάδα δαπανούν ενέργεια κυρίως για τη θέρμανση (60%) και για τη χρήση οικιακών συσκευών (20%).

Ενδεικτικό είναι ότι το 55% των περίπου 6,4 εκατ. κατοικιών στην Ελλάδα, το 4,1 εκατ. εκ των οποίων κατοικούνται, χτίστηκαν πριν από το 1981. Επακόλουθα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, έχουν χαμηλά επίπεδα θερμικής μόνωσης, σε μερικές περιπτώσεις…δεν έχουν ακόμα και καθόλου θερμική μόνωση.

Διαβάστε περισσότερα :Φουτουριστικό ηλεκτρικό όχημα με αυτονομία 1.610 χιλιομέτρων!

Το εξαιρετικά μικρό ποσοστό του 6,4% των κατοικιών στην χώρα μας ανήκουν στις ανώτερες ενεργειακές κλάσεις “Α” και “Β”.

Τέλος, όπως τονίζει η ίδια μελέτη, αν τα κτήρια κάθε είδους στην Ελλάδα πληρούσαν τις προδιαγραφές του νέου, εναρμονισμένου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, τότε θα κατανάλωναν από 43% μέχρι 71% λιγότερη ενέργεια».

 

Πρόσφατα

Δημοφιλή