Ενεργειακό σπίτι με τη δύναμη της τεχνολογίας!

Μία ενεργειακά πιο αποδοτική κατοικία ή αλλιώς ένα «πράσινο» σπίτι σημαίνει να κάνεις όσο περισσότερα μπορείς με όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Αυτό συνεπάγεται μειωμένα έξοδα θέρμανσης, καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και λιγότερο θόρυβο και, τελικά, λιγότερη περιβαλλοντική μόλυνση και καλύτερη υγεία.

Το θετικό είναι ότι η τεχνολογία αποτελεί σήμερα έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για απεξάρτηση από τη χρήση παραδοσιακών πηγών ενέργειας και αυτό είναι εμφανές και στις ακόλουθες προτάσεις-λύσεις για μια ενεργειακή μετάβαση:

«Έξυπνος» θερμοστάτης

Μία κατοικία δεν είναι ακριβώς απόλυτα μονωμένη με αποτέλεσμα να απαιτείται, συνήθως, περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθεί ο χώρος ζεστός ή κρύος. Ένας ρυθμιζόμενος ή αλλιώς smart (έξυπνος) θερμοστάτης, που συνδέεται στο Wi-Fi του σπιτιού, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, μέσω του ελέγχου της θερμοκρασίας του χώρου.

Οικιακές συσκευές

Η επιλογή μιας νέας οικιακής συσκευής, ανάλογα με την ενεργειακή σήμανση που αυτή φέρει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σε ποσοστό 50%.

Λαμπτήρες φωτισμού

Οι συμπαγείς λαμπτήρες φωτισμού (CFL) και οι πιο γνωστοί μας LED, που πλέον αντικαθιστούν τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αποτελούν τις πιο σύγχρονες εναλλακτικές λύσεις φωτισμού.

Μόνωση

Η σωστή μόνωση σε στέγη, τοίχους και κουφώματα θα μειώσει τον εξωτερικό θόρυβο, όπως και τα έξοδα για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων.

Κεφαλές μειωμένης ροής

Οι ειδικές κεφαλές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού θα περιορίσουν τη σπατάλη του νερού από 30 έως και 50%, αφού, με αυτές, οι καθημερινές δραστηριότητες – όπως το μπάνιο και το πλύσιμο των χεριών – πραγματοποιούνται με λιγότερη ποσότητα νερού.

Φωτοβολταϊκά πάνελ

Μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης και η εγκατάστασή τους στη στέγη του σπιτιού παρέχει οπωσδήποτε ενεργειακή αυτάρκεια.

Η ενεργειακή μετάβαση μιας κατοικίας δεν είναι σίγουρα εύκολη υπόθεση και κυρίως δεν είναι ανέξοδη. Ωστόσο, υπάρχουν πάντοτε λύσεις που αντιπροσωπεύουν τον καθένα και εξυπηρετούν στο να την προσεγγίσει κανείς, έστω και βήμα-βήμα, στον βαθμό που επιθυμεί.

Πρόσφατα

Δημοφιλή