Έρευνα προτείνει τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών ηλεκτρικών σκούτερ στο Λονδίνο

Σύμφωνα με την Evening Standard, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από think tank που ασχολείται με το κέντρο του Λονδίνου με τίτλο «Μικροκινητικότητα στο Λονδίνο», τα ηλεκτρικά σκούτερ θα πρέπει να νομιμοποιηθούν, αλλά και η TfL (Transport for London) θα πρέπει να έχει τη δύναμη να διαχειρίζεται τα προγράμματα ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο σκοπός, φυσικά, δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του Λονδίνου και την ενδυνάμωση της μικροκινητικότητας, προκειμένου να μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων.

Στόχος η πλήρης νομιμοποίηση των ιδιωτικών ηλεκτρικών σκούτερ στο Λονδίνο

city of London

Παρόλο που η TfL τρέχει αυτήν τη στιγμή ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ σε διάφορους δήμους, η χρήση ιδιωτικών e-scooter σε δημόσιους δρόμους και πεζοδρόμους είναι παράνομη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο, η αστυνομία έχει κατασχέσει περισσότερα από 2.300 παράνομα ηλεκτρικά σκούτερ στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Το “στυλ” της νέας ποδηλατικής κουλτούρας των ηλεκτρικών ποδηλάτων

Η συγκεκριμένη έκθεση καλεί την βρετανική κυβέρνηση να νομιμοποιήσει πλήρως τα ηλεκτρικά σκούτερ για να «ενθαρρύνει την ασφαλή οδήγηση» και να παρέχει περισσότερες επιλογές μεταφοράς που θα μειώσουν την μεγάλη εξάρτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Λονδίνου από τα αυτοκίνητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ο Josh Cottell, διευθυντής της συγκεκριμένης έρευνας, δήλωσε: «Η στροφή στη μικροκινητικότητα ήδη συντελείται, αλλά χρειαζόμαστε από την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει την ασφαλή οδήγηση των ηλεκτρικών σκούτερ και των ηλεκτρονικών ποδηλάτων στους δρόμους μας και να διασφαλίζει ότι οποιοσδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα οχήματα, είναι σε θέση να το κάνει.»

Η άνοδος της μικροκινητικότητας στο Λονδίνο

escooter

Οι Λονδρέζοι έχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε στόλο 2.700 ηλεκτρικών σκούτερ που παρέχονται από τις ιδιωτικές εταιρείες Dott, Tier και Lime ως μέρος του δοκιμαστικού προγράμματος ενοικίασης, το οποίο πραγματοποιείται σε εννέα δήμους.

Το πρόγραμμα αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές, με περισσότερα από 80.000 διαδρομές με ηλεκτρικά scooter να πραγματοποιούνται μόνο μέσα στον Αύγουστο. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 165.000 διαδρομές από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούνιο.

Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ασφάλεια, τα στοιχεία του TfL δείχνουν ότι οι χρήστες του προγράμματος έχουν αναφέρει μόλις πέντε «σοβαρά» ατυχήματα από την έναρξη του.

Διαβάστε επίσης: Η δημοφιλία των ηλεκτρικών ποδηλάτων αναπτύσσεται ραγδαία και στην μετά τον Covid-19 εποχή

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα οχήματα μικροκινητικότητας, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τα e-scooters, όσο και τα e-bikes, βοηθούν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα που παράγονται από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34 και 90% ενώ τα ίδια δεν παράγουν καθόλου επιβλαβείς ρύπους.

Η έκθεση διαπίστωσε, επίσης, ότι έως τα δύο τρίτα των διαδρομών που πραγματοποιούνται με αυτοκίνητο στο Λονδίνο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση e-scooter ή e-bike μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!