Εσύ ξέρεις τι κάνει το γράμμα Β στα αυτόματα κιβώτια;

Τα αυτόματα κιβώτια των hybrid, PHEV & αμιγώς ηλεκτρικών έχουν το γράμμα Β στη διάταξή τους. Εσύ ξέρεις τη λειτουργία του;

Ακούστε το άρθρο

Τα αυτόματα κιβώτια κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ειδικά με την ανάπτυξη των υβριδικών, PHEV και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Σε αυτά τα αυτοκίνητα τα κιβώτια αυτά διαθέτουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που αποτυπώνεται με το γράμμα Β.

Σύστημα πέδησης: απο τι αποτελείται και πως λειτουργεί

Πώς αντιδράει το κιβώτιο με το γράμμα Β;

Μπορεί το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, κάποτε να ήταν προνόμιο των πολυτελών αυτοκινήτων, όμως πλέον το συναντάμε ολοένα και συχνότερα. Μάλιστα, η χρήση των αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων αυξάνει συνεχώς χάρη στην ανάπτυξη των οχημάτων που προαναφέραμε. Επιπλέον, οι γνωστές θέσεις σε ένα αυτόματο κιβώτιο είναι η «D» (Drive – οδήγηση) για την κίνηση προς τα εμπρός, η «N» (Neutral) για την νεκρά, η «R» (Reverse) για την όπισθεν και η «P» (Park) για την στάθμευση. Η διαφορετική λειτουργία των υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων είναι η θέση «B», που συμβολίζει το «Brake» (φρένο). Μάλιστα, με την επιλογή της λειτουργίας «B», στο «άσε» του γκαζιού η επιβράδυνση είναι εντονότερη. Συγκριτικά πάντα με την κανονική λειτουργία της θέσης «D».

Έσκασε το λάστιχο εν κινήσει: Τι να κάνετε!

Όφελος για PHEV και αμιγώς ηλεκτρικά

Η συγκεκριμένη λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου προσφέρει μεγάλο όφελος στα plugin υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Αναλυτικότερα, η λειτουργία «B» αυξάνει την ένταση του φρεναρίσματος μέσω του ηλεκτρικού κινητήρα. Αυτός λειτουργεί ως γεννήτρια για τη φόρτιση της μπαταρίας. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ταχύτερη φόρτιση της μπαταρίας. Σε ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, η χρήση του μεσαίου πεντάλ φρένων σχεδόν καταργείται κατά την κανονική οδήγηση.

To αυτοκόλλητο που όλοι πρέπει να γνωρίζετε!

Φυσικά δεν μιλάμε για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης που το όχημα πρέπει να φρενάρει άμεσα. Επιπλέον στα υβριδικά με κιβώτιο ταχυτήτων μεταβαλλόμενου χρονισμού συνήθως ο κινητήρας εσωτερικής καύσης παραμένει σε λειτουργία, σε υψηλότερες στροφές. Έτσι το σύστημα προσφέρει την υψηλότερη επιβράδυνση που ζητά με την επιλογή της λειτουργίας «B».

abb_img