Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους της Αν. Αφρικής έως το 2050

Οι πέντε χώρες της Ανατολικής Αφρικής - η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα και το Μπουρούντι - βιώνουν όλο και περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, ακόμη και αν δρομολογηθούν σχέδια για τη μείωση των επιπτώσεών της στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν θα περιλαμβάνουν αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία και αναζητούν νέες εκτάσεις γης για καλλιέργεια ή διαφορετική εργασία σε αστικές περιοχές και άλλους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την ανάγκη να βρουν καθαρό νερό, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που εξέδωσε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

General views of the Hydro, one of the venues for the COP26 in Glasgow, Britain, 25 October 2021. The 2021 United Nations Climate Change Conference, also known as COP26 and as the Glasgow Conference, is the 26th United Nations Climate Change conference. The COP26 summit from 31 October to 12 November 2021 will bring parties together to accelerate action towards the goals of the Paris Agreement and the UN Framework Convention on Climate Change. EPA/ROBERT PERRY

Οι πέντε χώρες της Ανατολικής Αφρικής – η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα και το Μπουρούντι – βιώνουν όλο και περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από την επιδείνωση της ξηρασίας σε μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν το 2020, ενώ μια άνευ προηγουμένου επιδρομή ακρίδων που ξεκίνησε το 2019, συνεχίζει να σπέρνει χάος.

Σχεδόν 40 εκ. άνθρωποι της Ανατολικής Αφρικής ενδέχεται να εκτοπιστούν έως το 2050

«Χωρίς ευρεία, επείγουσα δράση… έως και 38,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν εσωτερικά ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής έως το 2050», δήλωσε ο Χάφεζ Γκάνεμ, αντιπρόεδρος της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή.

Συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προγραμμάτων προσαρμογής θα μπορούσαν να μειώσουν τον προβλεπόμενο αριθμό εκτοπίσεων, αλλά κατά μόνο 30%, ανέφερε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι το 35% της χρηματοδότησής της μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα διατεθεί σε έργα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Γκάνεμ.

Η δράση για το Κλίμα εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται

Η Κένυα έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή στη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής για τη διαχείριση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, «αν και η δράση για το κλίμα εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται», δήλωσε ο Κιθ Χάνσεν, διευθυντής του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κένυα.

Nature and industry in Moerdijk, the Netherlands 25 October 2021. The risks associated with climate change have also increased for the Netherlands, the KNMI warns in a research report. For example, the sea level on the Dutch coast may rise faster than previously expected and the risk of heavy showers in the summer will increase. The country may also be faced with drought more often than according to previous calculations. During the COP26 climate summit taking place from 31 October to 12 November 2021 in Glasgow, climate change will be discussed and how the objectives of the climate agreement can be achieved. EPA/ROB ENGELAAR

Τα πλούσια κράτη υποσχέθηκαν το 2009 να χορηγήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για πέντε χρόνια από το 2020 σε φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αλλά αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης πρόκειται να καθυστερήσει κατά τρία χρόνια, παραδέχτηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα.

PRI: Σαρωτικές αλλαγές στις πολιτικές για το Κλίμα θα αυξήσουν τη χρήση ηλεκτρικών και «καθαρών» αυτοκινήτων

Οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του Θερμοκηπίου μπορεί να οδηγήσουν σε «απογείωση» της χρήσης οχημάτων μηδενικών εκπομπών, της τάξης του 30% όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση πρόβλεψης για την πολιτική, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι αλλαγές αυτές στις κυβερνητικές πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν, επίσης, στην αύξηση και της χρήσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο 30% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας, δηλαδή στα τριπλά επίπεδα από τα σημερινά.

Στην έκθεση που συνέταξε ο, υποστηριζόμενος από τον ΟΗΕ, φορέας βιώσιμης επένδυσης «Principles for Responsible Investment» (PRI, Αρχές για Υπεύθυνη Επένδυση), επισημαίνεται, παράλληλα, πως οι ταχείες αλλαγές στα συστήματα χρήσης τροφίμων και γης θα παίξουν, επίσης, «κρίσιμο ρόλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!