Η VW βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαγορά της Europcar

Ο γερμανικός όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του τον ευρωπαϊκό ηγέτη στις υπηρεσίες ενοικίασης οχημάτων.

Η Volkswagen επιδιώκει να αξιοποιήσει την τάση των καταναλωτών να νοικιάζουν αντί να κατέχουν ένα όχημα και αν και κατείχε την Europcar στο παρελθόν, δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι σκέφτεται να αγοράσει εκ νέου το πλειοψηφικό μερίδιο της γαλλικής εταιρείας. Η πρότασή όμως είχε κριθεί τότε πολύ χαμηλή από τα funds που ελέγχουν την εταιρεία με έδρα το Παρίσι.

Η Volkswagen πούλησε την εταιρεία στον Γάλλο χρηματοοικονομικό επενδυτή Eurazeo (EURA.PA) το 2006 για 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που τότε κατείχε.

europcar

Όταν χτύπησε η πανδημία, τα έσοδα της Europcar μειώθηκαν και συγκεκριμένα κατά 45% το 2020 φτάνοντας σε καθαρή ζημία τα 645 εκατομμυρία ευρώ. Οι μετοχές της ενισχύθηκαν όμως κατά 10% φέτος, λόγω της προοπτικής μιας προοδευτικής χαλάρωσης των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Και έτσι η ηγεσία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen βρίσκεται σήμερα εκ νέου σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Europcar (EUCAR.PA) για μια συμφωνία που θα αποτιμούσε τα ίδια κεφάλαια της γαλλικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ( 3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η ενοικίαση ηλεκτρικών οχημάτων είναι μια αναδυόμενη τάση

Η Europcar επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για μια πιθανή προσφορά σε περίπου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, αφού ήδη γίνει γνωστό από πηγές του Reuters η Volkswagen είχε αναζωπυρώσει τις συνομιλίες και ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε μια συμφωνία.

Βέβαια η προηγούμενη προσφορά 0,44 ευρώ ανά μετοχή από τη Volkswagen και τους επενδυτές Attestor και Pon Holdings είχε απορριφθεί από τους ιδιοκτήτες hedge funds της Europcar στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο σύμφωνα με την Europcar η ίδια ομάδα επενδυτών συμμετείχε και στη νέα προσέγγιση.

Η τάση των «carpooling» και «car sharing» έρχεται στην Ελλάδα

Οι πηγές από το Reuters αναφέρουν επίσης ότι αν επιτευχθεί μια βασική συμφωνία είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Τετάρτη καθώς τη μέρα αυτή αναμένεται να συνεδριάσουν χωριστά τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Ο ευρωπαϊκός ηγέτης στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ο οποίος επλήγη σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς τα διεθνή ταξίδια σταμάτησαν, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου την Τετάρτη μετά το κλείσιμο της αγοράς. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου της Volkswagen αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Πηγές από τον κλάδο αναφέρουν ότι η VW θα μπορούσε τώρα να επωφεληθεί από τη χρήση του δίκτυο ενοικιάσεων της Europcar βοηθώντας τη να γίνει ένας ευρύτερος πάροχος διαφορετικών επιλογών μεταφοράς, ειδικά σε μια εποχή που στρέφεται προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

Υπηρεσία car sharing βοηθά τους οδηγούς με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

«(…)Η ενοικίαση BEV (ηλεκτρικών οχημάτων) θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση και να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της μέσης τιμής CO2 του στόλου της», ανέφεραν οι αναλυτές της Kepler σε σημείωμα τους τον Ιούνιο.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!