Ηλιακή ενέργεια & γεωργοκτηνοτροφία: Τα υπερυψωμένα φωτοβολταϊκά κάνουν τη διαφορά

Τι έδειξε πανεπιστημιακή έρευνα για ζώα και καλλιέργειες

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης αναδεικνύει τη συμβατότητα της ηλιακής ενέργειας με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, επισημαίνονταςτα οφέλη που μπορούν να προκύψουν – όπως μείωση του κόστους, αλλά και αύξηση του εισοδήματος των γεωργοκτηνοτρόφων – μέσω της τοποθέτησης υπερυψωμένων φωτοβολταϊκών, χωρίς να εμποδίζεται η ανάπτυξη των καλλιεργειών ή η εκτροφή των ζώων.

Σύμφωνα με το τμήμα Έρευνας Καλλιεργειών και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, φωτοβολταϊκά τοποθετημένα στα 7 πόδια (2,1336 μέτρα) από το έδαφος και στα 3-4 πόδια (0,9144 – 1.2192 μέτρα) μεταξύ τους, μπορούν να δημιουργήσουν έναν εξισορροπημένο συνδυασμό φωτός και σκιάς, που επιτρέπει τόσο τη σωστή ανάπτυξη πολλών καλλιεργειών, όσο και την ελευθέρα βοσκή ζώων.

Ανάμεσα στις καλλιέργειες που χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά από το πανεπιστήμιο, ήταν η καλλιέργεια τομάτας, πιπεριάς, φασολιού και κόλιανδρου και διαπιστώθηκε ότι η απόδοση παραγωγής – αν και δεν συμπίπτει απόλυτα σε νούμερα με αυτή που προέρχεται από καλλιέργειες μη καλυπτόμενες από φωτοβολταϊκά – είναι ικανοποιητική, ενώ το κόστος παραγωγής μπορεί να καλυφθεί μέσω της μείωσης δαπανών χάρη στην παροχή ηλικιακής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Επιπλέον, μικρά ζώα, όπως τα πουλερικά, αλλά και τα περισσότερα από αυτά μεγαλύτερου μεγέθους, όπως αγελάδες και άλογα, μπορούν να κινούνται με άνεση στις αγροτικές εκτάσεις, επωφελούμενα μάλιστα και από τη σκιά που παρέχουν τα ίδια τα φωτοβολταϊκά.

Η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών σε αγροκτηνοτροφικές μονάδες είναι συνήθως εύκολη λόγω της επίπεδης επιφάνειας των εκτάσεων, ενώ στα θετικά της τοποθέτησής τους συγκαταλέγεται και η προστασία που αυτά μπορούν να προσφέρουν από τις καιρικές συνθήκες, όπως τους έντονους ανέμους, ενώ εμποδίζουν παράλληλα και τη διάβρωση του εδάφους.

Ωστόσο, ένα βασικό μειονέκτημα της χρήσης φωτοβολταϊκών, που συνεπάγεται και περιορισμούς στα είδη καλλιέργειας, ειναι η αδυναμία χρήσης αγροτικού εξοπλισμού, όπως οχημάτων, μεγάλου μεγέθους, κάτι που σημαίνει ότι η συγκομιδή θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνεται χειροκίνητα.

Η ηλιακή ενέργεια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, παρέχοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παγκοσμίως να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δραστική μείωση των δαπανών ενέργειας και του κόστους παραγωγής. Η μελέτη, αυτή, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης δείχνει ότι αυτή κατακτά σταδιακά και τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, παρέχοντας ανεκτίμητα οφέλη τόσο για τους ίδιους τους γεωργοκτηνοτρόφους όσο και για το περιβάλλον.

Πρόσφατα

Δημοφιλή