Ο δρόμος προς την Αρχαία Ολυμπία «ανοίγει» για τα ποδήλατα

Διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής στην Αρχαία Ολυμπία μόνο για την διέλευση πεζών και ποδηλάτων

Πως θα σας φαινόταν η βόλτα με το ηλεκτρικό σας ποδήλατο, δίπλα στη φύση, να καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία;

Και όμως, άμεσα αναμένεται η διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής, με σκοπό τη διέλευση μόνο πεζών αλλά και ποδηλάτων, στα όρια του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο δήμος, προχωρά σε αυτή την κίνηση με στόχο την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού τοπίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου, την προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση του τουρισμού.

Πως θα διαμορφωθεί ο ποδηλατόδρομος

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε σχετικά «η σημασία του συγκεκριμένου έργου για την Αρχαία Ολυμπία είναι μεγάλη, επειδή αναδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο, προσφέροντας μια λύση αισθητικής, αλλά και λειτουργικής αξίας στην προσβασιμότητα των επισκεπτών».

Όπως εξήγησε, «ο παλιός ασφάλτινος εθνικός δρόμος που για δεκαετίες έτεμνε τον αρχαιολογικό χώρο, θα μετατραπεί σ’ έναν όμορφο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο αρμονικά ενταγμένο στο τοπίο της Ολυμπίας, κάνοντας την πρόσβαση πιο ελκυστική και πιο φιλική στον επισκέπτη, ενώ γίνεται πιο φιλική και στο περιβάλλον».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι «με τα συγκεκριμένα έργα θέλουμε να προσφέρουμε στον σύγχρονο επισκέπτη καλύτερη προσπελασιμότητα στο μνημείο, προσθέτοντάς καινούριες εμπειρίες με μια εναλλακτική διαδρομή περιπάτου και αναψυχής στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ολυμπιακό τοπίο».

Ειδικότερα, όσον αφορά το έργο, σύμφωνα με την μελέτη, η τουριστική διαδρομή αποτελεί τη φυσική συνέχεια του κεντρικού εμπορικού δρόμου του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας και τμήμα της παλιάς εθνικής οδού, που οδηγεί στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.

Συγκεκριμένα, η περιοχή της μελέτης αφορά στο τμήμα που ξεκινά από την γέφυρα του ποταμού Κλαδέου και καταλήγει στην είσοδο της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Η Κεντρική Μακεδονία σύντομα θα γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εξερεύνηση με ποδήλατο

Παράλληλα, η περιοχή εφάπτεται στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά αναπτύσσεται εκτός των ορίων του, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης που θα ακολουθεί την τουριστική διαδρομή να έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και μετά το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του και επιπλέον, να προσεγγίσει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης, το μνημείο Pierre de Coubertin κά. Φυσικά, θα έχει τη και δυνατότητα να έρχεται σε επαφή και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.074.925,84 ευρώ, ενώ για λόγους ασφαλείας, προβλέπεται και η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως είναι τα πυροσβεστικά οχήματα, τα ασθενοφόρα κά, όταν αυτό αυτό θα κρίνεται ως αναγκαίο.

NEWSLETTERΟι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!