Οι αγοραστές σκέφτηκαν φέτος να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο…αλλά πολλοί παρέμειναν επιφυλακτικοί

Η εμβέλεια είναι λιγότερο ανησυχητική από ό,τι στο παρελθόν, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους περισσότερους αγοραστές.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Market Watch όλο και περισσότεροι αγοραστές αυτοκινήτων σκέφτονται να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ωστόσο πολλοί από αυτούς δεν προχωρούν σε αυτή την κίνηση… ακόμα.

Η εμβέλεια είναι λιγότερο ανησυχητική από ό,τι στο παρελθόν, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους περισσότερους αγοραστές. Ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κοστίζει περίπου 56.000 δολάρια στην Αμερική και, σύμφωνα με έρευνα, πρόκειται για ένα πολύ υψηλό κόστος για πολλούς Αμερικανούς αγοραστές αυτοκινήτων.

Το 2021 είναι η χρονιά-ρεκόρ για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Αμερική

electric car

Οι Αμερικανοί αγόρασαν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα το 2020 από ποτέ, ενώ φαίνεται πως αγόρασαν ακόμη περισσότερα το 2021. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις EV είχαν αυξηθεί κατά 88% σε σχέση με τα νούμερα του 2020 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ακόμη και όταν οι πωλήσεις των περισσότερων τύπων νέων αυτοκινήτων επιβραδύνονται εξαιτίας των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η  εφοδιαστική αλυσίδα το τελευταίο διάστημα, οι πωλήσεις EV συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν λιγότερο από το 3% των αυτοκινήτων που κινούνται στους αμερικανικούς δρόμους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πραγματοποίησαν το λανσάρισμα δεκάδων νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Μέχρι το τέλος του 2022, αναμένεται να υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά μοντέλα EV προς πώληση στις Η.Π.Α.

Οι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν ορισμένες επιφυλάξεις

Η μελέτη 2021 Cox Automotive Path to EV Adoption Study δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να σκεφτούν να αγοράσουν ένα EV. Ωστόσο, ορισμένα εμπόδια παραμένουν στο μυαλό του μέσου αγοραστή.

Το καλοκαίρι του 2021, κατά τη διάρκεια της ερευνητικής φάσης της μελέτης, οι καταναλωτές είχαν σχεδόν 300 διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων για να επιλέξουν, αλλά λιγότερα από 20 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, με τα περισσότερα να είναι προϊόντα πολυτελείας ανώτερης ποιότητας. Η μέση τιμή που πληρώθηκε για ένα νέο EV ήταν κοντά στα 60.000 $, μια τιμή που βρίσκεται πολύ πάνω από την τιμή των βενζινοκίνητων οχημάτων.

Μεταξύ των αγοραστών καινούριων αυτοκινήτων, το 38% δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός EV. Αλλά αυτός ο αριθμός έπεσε στο 21% όταν οι ερευνητές ρώτησαν εάν οι αγοραστές ήταν «περισσότερο από 50% σίγουροι ότι το επόμενο όχημά τους θα είναι ένα EV».

Μόνο το 3% ήταν σίγουρο ότι θα αγόραζε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πριν από δύο χρόνια, το 47% των ερωτηθέντων στη μελέτη είχαν δηλώσει ότι ανησυχούν ότι η χαμηλή αυτονομία θα καθιστούσε ένα EV μη πρακτικό για αυτούς. Φέτος όμως, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 37%.

Όσο νεότερος ήταν ο αγοραστής, τόσο λιγότερο ανησυχούσε για την εμβέλεια. Μόλις το 29% των millennials ανέφερε το εύρος ως πρόβλημα. Μεταξύ των αγοραστών Gen Z, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 20%.

Ένας λόγος για τον οποίο το εύρος της αυτονομίας μειώνεται ως ανησυχία είναι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν πλέον νέα EV με μεγαλύτερες αυτονομίες.

Το 2021, οι τιμές της αυτονομίας εκτινάχθηκαν σε τουλάχιστον 350 χιλιόμετρα. Μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων που προσφέρονται σήμερα, η μέση αυτονομία είναι περίπου 415 χιλιόμετρα, 18% μεγαλύτερη από την ελάχιστη αποδεκτή αυτονομία.

Οι ενστάσεις για τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν σταθερές

Ενώ οι αγοραστές μπορεί να ανησυχούν λιγότερο για το εύρος, η στάση τους για την τιμή δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το 51% των αγοραστών σημείωσε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν πολύ ακριβά για να τα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αγοράς τους, σε ποσοστό σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το 2019.

Ποια είναι η πραγματική αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην καθημερινότητα;

Τον Οκτώβριο, όταν οι μέσες τιμές για ένα νέο όχημα ξεπέρασαν τα 46.000 $, με την τιμή ενός μέσου EV να είναι πάνω από 56.000 $.

Οι αγοραστές δεν γνωρίζουν ότι έχουν πολλές επιλογές EV

Το 83% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι η Tesla πουλά EVs. Μόλις το 44% γνώριζε ότι το κάνει και η Ford παρόλο που η αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E της Ford ήταν στην αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021 και κέρδισε και το βραβείο Βορειοαμερικανικής Utility Vehicle of the Year για το 2021.

Η ιστορία… του Tesla Cybertruck – 1,2 εκ. προ παραγγελίες χωρίς ημερομηνία παραγωγής – Cars Electric

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!