Οι υβριδικές προτάσεις της Jeep: Ποιο είναι το κόστος τους;

Τα πρώτα Plug-in Hybrid της Jeep είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά, ολοκληρώνοντας τη γκάμα των Renegade και Compass.

Χάρη στις ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές ρύπων (COκάτω από 50γρμ/χλμ.) σε συνδυασμό με το ότι η λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) είναι χαμηλότερη των 40.000 ευρώ, όλες οι εκδόσεις Jeep Renegade 4xe & Compass 4xe, απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου για τους χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων.

Παρά τον εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους, τα  Plug-in Hybrid, Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe, δεν κάνουν κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στην απόδοση και στις εκτός δρόμου δυνατότητες, αξιοποιώντας στο μέγιστο την υψηλή ισχύ (από 190 έως 240 ίππους), την προηγμένη τετρακίνηση (4xe) και την κορυφαία τεχνολογία. Ο turbo κινητήρας βενζίνης των 1,3 λίτρων συνδυάζεται με έναν τοποθετημένο στον πίσω άξονα ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μια μπαταρία 11,4kWh. Ο συνδυασμός των δύο συνόλων εξασφαλίζει κορυφαίες επιδόσεις και υψηλό επίπεδο οδηγικής απόλαυσης, με την επιτάχυνση από στάση στα 100km/h να απαιτεί μόλις 7,5’’. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200km/h, ενώ στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση τα μοντέλα μπορούν να φτάσουν τα 130km/h.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που είναι κοινό στα Renegade 4xe και Compass 4xe είναι:

  1. Ο Turbo βενζινοκινητήρας των 1,3 λίτρων με απόδοση 130 ή 180 ίππους (ανάλογα με την έκδοση) και 270 Nm ροπής.
  2. Δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας στον εμπρόσθιο άξονα που είναι συνδεδεμένος με τον βενζινοκινητήρα και λειτουργεί και ως γεννήτρια και ένας στον πίσω άξονα με ενσωματωμένο διαφορικό (“e-axle”) που αποδίδει 60 ίππους και 250 Nm ροπής και ο οποίος ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση.
  3. Μια μπαταρία λιθίου 400 volt, χωρητικότητας 11,4 kWh που είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα.
  4. Το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων
  5. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που ελέγχει το σύστημα φόρτισης υψηλής τάσης

Η συνολική απόδοση του συνόλου (θερμικός και ηλεκτρικός κινητήρας) ανάλογα με την έκδοση είναι 190 ή 240 ίπποι.

Με τρείς επιλογές κίνησης

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τις οδηγικές προτιμήσεις, ο οδηγός των Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα λειτουργίας (Hybrid, Electric και E-save), μέσω του σχετικού επιλογέα που βρίσκεται στην κονσόλα. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιείται ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Αναλυτικά τα προγράμματα:

HYBRID: είναι το βασικό πρόγραμμα με το οποίο ξεκινά το αυτοκίνητο. Είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται το σύστημα με τον πλέον αποδοτικό τρόπο για μέγιστη απόδοση και οικονομία. Ο θερμικός και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν παράλληλα με το σύστημα να δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική κίνηση. Όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας μειωθεί, τότε χρησιμοποιείται ο θερμικός κινητήρας ακολουθώντας έναν ειδικό αλγόριθμο (Hybrid Control Processor – HCP) ώστε να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του συστήματος.  

ELECTRIC: σε αυτή τη λειτουργία το σύστημα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση με μέση αυτονομία 50χλμ. Το πρόγραμμα βελτιστοποιεί την κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαφορετικής ρύθμισης του HCP. Το όχημα κινείται αμιγώς ηλεκτρικά όσο το επιτρέπει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και στη συνέχεια –αν πέσει η φόρτιση ή αν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού μέχρι το τέρμα της διαδρομής- περνά αυτόματα στη λειτουργία HYBRID. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδανική για την κίνηση στα κέντρα των πόλεων, ενώ προσφέρει τελική ταχύτητα έως 130χλμ./ώρα.

E-SAVE: το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατηρεί τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας και υποστηρίζει δύο δευτερεύουσες λειτουργίες που ονομάζονται Passive E-SAVE και Active E-SAVE.

  • Passive E-SAVE: διατηρεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και με τη βοήθεια του θερμικού κινητήρα.
  • Active E-SAVE: φορτίζει την μπαταρία στο 80% μέσω της λειτουργία του θερμικού κινητήρα και του εμπρός τοποθετημένου ηλεκτροκινητήρα-γεννήτριας. 

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης των νέων Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe, διαμορφώνονται από τις 41.900 και 45.900 ευρώ αντίστοιχα, ενώ –όπως και όλα τα μοντέλα της Jeep- οι Plug-in Hybrid εκδόσεις καλύπτονται από 4ετη εργοστασιακή εγγύηση 160.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθεια. Η εγγύηση για τη μπαταρία του υβριδικού συστήματος είναι 8ετης με ισχύ έως 160.000χλμ.   

Πρόσφατα

Δημοφιλή