«Πράσινες» παρεμβάσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα Χανιά

Η προμήθεια των δέκα ηλεκτρικών οχημάτων και των δύο σταθμών φόρτισης θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον δήμο Χανίων.

Με δύο «πράσινες» παρεμβάσεις αναμένεται να αλλάξει σύντομα ο κυκλοφοριακός χάρτης και ως αποτέλεσμα, η συνολική εικόνα της πόλης των Χανίων.

Το «πράσινο φως» άναψε από την οικονομική επιτροπή του δήμου για την διενέργεια δύο σημαντικών διαγωνισμών εγκρίνοντας τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους για την διεξαγωγή τους.

Πως θα είναι η «πράσινη» διαδρομή που θα αναπτυχθεί στην πόλη των Χανίων

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την διαμόρφωση «πράσινης» διαδρομής και ενός ποδηλατόδρομου κατά μήκος του οδικού άξονα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου που παρουσίασε το ΑΠΕ -ΜΠΕ, στο πλαίσιο εκτέλεσης του παρόντος έργου θα γίνει ανάπλαση των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς ξεκινώντας νότια της Δημοτικής Αγοράς με βασικό στόχο την δημιουργία πεζοδρομίων που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και των ΑΜΕΑ.

Επιπλέον, θα χαραχθεί άξονας για την κίνηση των ποδηλάτων, ο οποίος θα έρθει να συμπληρώσει το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της παλιάς πόλης και της οδού Πειραιώς.

Θα ενισχυθούν οι υφιστάμενοι χώροι πρασίνου με νέα δέντρα, όπου αυτό είναι εφικτό και δεν παρεμποδίζει την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Τέλος, θα κατασκευαστεί και νέο δίκτυο οδοφωτισμού.

Ο Δήμος Χανίων «εξηλεκτρίζεται»

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων για τις ανάγκες του Δήμου Χανίων.

Από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι με τον προϋπολογισμό του έργου να φθάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω του διαγωνισμού θα γίνει προμήθεια πέντε ηλεκτρικών λεωφορείων 33 θέσεων και με προδιαγραφές εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την διασύνδεση περιφερειακών δημοτικών χώρων στάθμευσης με το κέντρο της πόλης.

COP26: Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας παρουσίασε το φιλόδοξο όραμα του Δήμου 

Τέσσερα επιβατικά οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου, ένα ηλεκτρικό όχημα για τον καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων, ενώ θα γίνει και η εγκατάσταση και λειτουργία της απαραίτητης υποδομής για τους σταθμούς φόρτισης αυτών των οχημάτων.

Η προμήθεια των δέκα ηλεκτρικών οχημάτων και των δύο σταθμών φόρτισης θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον δήμο.

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης για τα Χανιά, σύμφωνα με την έκθεση του Δήμου

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, «η ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει σημαντικά οφέλη, για τον Δήμο, σε πλείστα πεδία, για το σύνολο των δημοτών και επισκεπτών του.

Συντελεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στη μείωση της ηχορύπανσης, οδηγεί στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και συντελεί στην αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας.

Στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των ελληνικών νησιών για την «πράσινη» μετάβαση

Τέλος, η τεχνική έκθεση «συνοδεύεται» από στοιχεία για τις επιπτώσεις στο Κλίμα από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τα οποία, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μειωθεί με την χρήση οχημάτων που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!