Τελικά τι ήχο κάνει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η BMW M GmbH και ο Hans Zimmer συνεργάζονται στη δημιουργία ενός ήχου για το σύστημα κίνησης των ηλεκτρικών μοντέλων της πολυτελούς γερμανικής μάρκας.

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που εκτιμά ο οδηγός σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η αθόρυβη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Στη καμπίνα ο θόρυβος είναι ελάχιστος και οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν την ησυχία.

Ωστόσο, σε μερικά σπορ μοντέλα οι υποψήφιοι αγοραστές επιθυμούν… το αντίθετο, δηλαδή να μην χαθεί το στοιχείο της ακουστικής εμπειρίας κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Το BMW IconicSounds Electric εμπλουτίζει την ηλεκτροκίνηση με μία εμπειρία ήχου

Η BMW M GmbH και ο Hans Zimmer συνεργάζονται στη δημιουργία ενός ήχου για το σύστημα κίνησης των ηλεκτρικών μοντέλων της πολυτελούς γερμανικής μάρκας.

Μέσα από τη συνεργασία με τον Οσκαρικό συνθέτη δημιουργείται ένας νέος, χαρακτηριστικός ήχος συστήματος κίνησης για την i4, την έκδοση M της i4 και την iX.Mάλιστα το ξεχωριστό soundtrack, θα αξιολογήσουν οι οδηγοί των ηλεκτρικών μοντέλων BMW M.

Η BMW M GmbH και ο Hans Zimmer συνεργάζονται στη δημιουργία ενός ήχου για το σύστημα κίνησης των ηλεκτρικών μοντέλων της.

Στο μέλλον, η ηλεκτρική οδήγηση θα συνοδεύεται με ηχητική ανάδραση σε κάθε κίνηση του πεντάλ του γκαζιού. Όπως τα driving modes που επιλέγονται μέσω μπουτόν, έτσι και ο ήχος του συστήματος κίνησης διαμορφώνεται ανάλογα με την εκάστοτε οδηγική κατάσταση και τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού.

Στη βασική του ρύθμιση, το BMW IconicSounds Electric χρησιμοποιεί ένα ήχο που αναδεικνύει τον χαρακτήρα ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της φίρμας.

Ο φουτουριστικός ήχος του ηλεκτρικού SKODA ENYAQ iV

Όταν ο οδηγός πατά το γκάζι, γίνεται άμεσα αντιληπτή η σχέση του τρόπου οδήγησης και των παραγόμενων ήχων: η ακουστική εμπειρία γίνεται πιο πλούσια όσο το φορτίο και η ταχύτητα αυξάνονται.

Στο SPORT mode, το ηχητικό φάσμα του αυτοκινήτου είναι πιο επιβλητικό και δυναμικό, με τον ήχο να αποτυπώνει συνεχώς την οδηγική κατάσταση. Η κάθε αλλαγή του συστήματος κίνησης αναγνωρίζεται άμεσα, με αποτέλεσμα η επιτάχυνση, οι αλλαγές φορτίου ή η ανάκτηση ενέργειας να αποκτούν την κατάλληλη ηχητική συνοδεία.

Όταν το όχημα βρίσκεται σε ECO PRO mode η ακουστική ανάδραση είναι σχεδόν μηδενική. Εδώ, ο αθόρυβος χαρακτήρας του συστήματος κίνησης υπογραμμίζει την απόφαση του οδηγού να υιοθετήσει ένα πολύ αποδοτικό στυλ οδήγησης.

Ένα σύστημα ήχων για πιο ασφαλή οδήγηση με ηλεκτρικά οχήματα

Στην έκδοση που έχει εξελιχθεί ειδικά για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW M, ο ήχος του συστήματος κίνησης της i4 γίνεται ισχυρότερος. Επιπλέον, η διαφοροποίηση μεταξύ COMFORT και SPORT είναι ιδιαίτερα έντονη αφού επιτάχυνση αυξάνει την ένταση του soundtrack τονίζοντας τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Οι νέοι ήχοι συστημάτων κίνησης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στις i4 και iX κατά τη διάρκεια του 2022. Το IconicSounds Electric προσφέρεται στάνταρ με την iX και προαιρετικά με την i4.

Σε αυτοκίνητα με παλαιότερη ημερομηνία παραγωγής, οι νέοι ήχοι μπορούν να εισάγονται εκ των υστέρων μέσω Remote Software Upgrade, εάν ο οδηγός το επιθυμεί.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!