Τι σημαίνει ο όρος «Greenflation» και πως σχετίζεται με το μέλλον της καθαρής ενέργειας;

Αποτελεί ο «οικολογικός πληθωρισμός» μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα της καθαρής ενέργειας;

Ο «οικολογικός πληθωρισμός» ή αλλιώς το κόστος που σχετίζεται με τη μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον, μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα ανησυχητικός για πολλές βιομηχανίες, προβλέπει ο Vaibhav Chaturvedi, ο οποίος είναι συνεργάτης στο Συμβούλιο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού (CEEW).

Οι τιμές των μετάλλων όπως είναι ο κασσίτερος, το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και δημιουργία των τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης, έχουν αυξηθεί μεταξύ 20% και 91% φέτος.

Το συνολικό κόστος για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να έχει πτωτική τάση

windmills

Οι τιμές για τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει με τη σειρά του το κόστος για τη δημιουργία νέων έργων πράσινης ενέργειας, από την άλλη όμως το κόστος αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από την καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και οικονομίες κλίμακας.

Πιο συγκεκριμένα το κόστος θα μειωθεί με τη μείωση των τελών που σχετίζονται με τις αντίστοιχες άδειες, το κόστος εργασίας για τις εγκαταστάσεις καθώς και το κόστος της απόκτησης πελατών.

Ο Gauri Singh, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), υποστηρίζει ότι παρά τον πληθωρισμό και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης βοήθησε να σημειωθεί το ρεκόρ παραγωγής 260 γιγαβατώρων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πέρυσι.

Το συνολικό κόστος για τον κλάδο θα έχει πτωτική τάση, καθώς υπάρχουν λίγα εμπόδια για την κλιμάκωση, δήλωσε ο Χάρι Μπόιντ Κάρπεντερ, διευθύνων σύμβουλος για την πράσινη οικονομία και την κλιματική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Επίσης Allied Market Research προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξίας άνω των 881 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, θα υπερδιπλασιαστεί σε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Έτσι, το αυξανόμενο κόστος δεν θα αποτελέσει μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα της καθαρής ενέργειας.

Ο στόχος της Βρετανίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050

solar panels homes

Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να υποστηρίξει ότι η λήψη της ηλεκτρικής ενέργειας, αποκλειστικά από πράσινες πηγές, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την φιλοδοξία της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050.

Αυτό αναμένεται να συμβεί, καθώς η κίνηση αυτή θα μειώσει σταδιακά τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται εξαιτίας της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και τις διακυμάνσεις των τιμών του.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικότερες από τα ορυκτά καύσιμα

Ο νέος στόχος θα απαιτήσει σημαντική ανάπτυξη, όχι μόνο στην υπεράκτια αιολική παραγωγή, αλλά και στην πυρηνική ικανότητα για την παροχή ενός «βασικού φορτίου» ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της μεταβλητής προσφοράς και ζήτησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στην εκπομπή Andrew Marr του BBC: “Αυτό που λέω είναι ότι μπορούμε να κάνουμε για ολόκληρη την παραγωγή ενέργειας έως το 2035 αυτό που κάνουμε με τα οχήματα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030”.

H Porsche καλεί τους προμηθευτές της να χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αλλά δεν είναι όλοι υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ως μέρος του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης και πιστεύουν ότι ο άνεμος και ο ήλιος αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ενέργεια.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!