Xpeng: Θα λανσάρει αυτόνομο ταξί το 2026

Η Xpeng είχε λάβει προηγουμένως έγκριση από τις κινεζικές αρχές, για να δοκιμάσει τα ρομποταξί στους δρόμους της Guangzhou το 2022

Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Xpeng σχεδιάζει να λανσάρει ένα αυτοοδηγούμενο ταξί σε δύο χρόνια. Ενώ η βασική ιδέα είναι παρόμοια με τα σχέδια των robotaxi της Tesla, η Xpeng θέλει μόνο να αναπτύξει και να πουλήσει τα robotaxis, αλλά όχι να τα διαχειριστεί η ίδια.

Πρόσφατα, ο He Xiaopeng, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Xpeng, έγραψε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn για τα σχέδια των Robotaxi, καθώς και για το όραμά του για τα αυτόνομα αυτοκίνητα. «Όσον αφορά το Robotaxi, η Tesla στοχεύει να χειριστεί τα πάντα, από το όχημα έως τις λειτουργίες, κάτι που διαφέρει από την προσέγγισή μας. Το Robotaxi της XPENG, θα ακολουθήσει έναν καθορισμένο ρυθμό και θα λανσάρει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό Robotaxi το 2026. Επιπλέον, δεν θα εμπλακούμε σε επιχειρήσεις, αλλά θα συνεργαστούμε με τους αγαπημένους μας συνεργάτες για να καθοδηγήσουμε αυτήν την επανάσταση στην μετακίνηση».

Αυτό πιθανότατα αναφέρεται κυρίως στον πάροχο του ride-hailing Didi, με τον οποίο η Xpeng έχει ήδη αναπτύξει από κοινού το M03 saloon. Υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες καινοτομίες για αυτό το μοντέλο: Λεπτομέρειες που διέρρευσαν για το M03 αναφέρουν ότι το κορυφαίο μοντέλο Max δεν θα είναι εξοπλισμένο με lidar, αλλά θα χρησιμοποιεί ένα καθαρά οπτικό σύστημα για την «ικανότητα XNGP» της έξυπνης οδήγησης, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί δύο τσιπ Nvidia Orin X με υπολογιστική ισχύ 508 TOPS. Υποτίθεται επίσης ότι το επερχόμενο Xpeng P7+ θα λειτουργεί και χωρίς lidar.

Σύμφωνα με το CarNewsChina, αυτό δείχνει την πιθανή διαδρομή που θα ακολουθήσει η Xpeng για το robotaxi, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2026. Καθώς η εταιρεία προφανώς παραλείπει το lidar, μπορεί να υποτεθεί ότι το robotaxi θα ακολουθήσει επίσης μια καθαρά οπτική προσέγγιση, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του κόστους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Xpeng, He Xiaopeng, επισημαίνει ότι ο κλάδος σημειώνει ταχεία πρόοδο και ότι θα επιτευχθεί ένα σημείο καμπής σε περίπου δύο χρόνια, οπότε θα υπάρξει ταχεία αποδοχή και εμπορευματοποίηση. Ωστόσο, πριν συμβεί αυτό, πρέπει να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τεχνικές δυνατότητες, νόμους, κανονισμούς και επιχειρηματικές διαδικασίες.

Τα αυτοοδηγούμενα ταξί, δεν θα είναι ακόμα μια κερδοφόρα επιχείρηση για τουλάχιστον πέντε χρόνια, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Συμπρόεδρος της Xpeng, Brian Gu, στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Πεκίνου τον Απρίλιο . «Αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι κάτι που εξετάζουμε όταν ξεκινάμε και σχεδιάζουμε τις πωλήσεις», πρόσθεσε.

Η Xpeng είχε λάβει προηγουμένως έγκριση από τις κινεζικές αρχές, για να δοκιμάσει τα ρομποταξί στους δρόμους της Guangzhou το 2022 . Το SUV Xpeng G9, επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για αυτές τις δοκιμές.

Πηγή: carnewschina.com

abb_img