Η Air Products θα δημιουργήσει δίκτυο ανεφοδιασμού H2 στην Ευρώπη

Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Air Products ανακοίνωσε σχέδια δημιουργίας δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ευρώπη.

Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Air Products ανακοίνωσε τα σχέδια δημιουργίας δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ευρώπη. Θα βρίσκεται κατά μήκος σημαντικών διαδρομών μεταφορών κοντά στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T). Η εταιρεία, δεν παρέχει λεπτομέρειες για τον αριθμό των προγραμματισμένων σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο.

Δεν είναι ακόμη σαφές από πόσους σταθμούς θα αποτελείται το δίκτυο. Αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί κυρίως από τις επιδοτήσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι σταθμοί προορίζονται για φορτηγά κυψελών καυσίμου και λεωφορεία και «θα συμβάλουν στη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ευκολίας για βαριές μεταφορές, που τροφοδοτούνται με υδρογόνο».

Η Air Products έχει ήδη λάβει επιδοτήσεις από την Επιτροπή της ΕΕ ως μέρος του προγράμματος χρηματοδότησης του Connecting Europe Facility (CEF) για ορισμένα υπάρχοντα και προγραμματισμένα πρατήρια καυσίμων H2 στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, καθώς και από την πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, για δύο πρατήρια καυσίμων H2 στο Meckenheim και στο Duisburg.

Το τελευταίο, αποτελεί μέρος των δοκιμών πελατών GenH2 της Mercedes-Benz. Η Air Products είναι ένας από τους πελάτες που δοκιμάζουν το φορτηγό κυψελών καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες. Η εταιρεία λέει ότι το φορτηγό μπορεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα στον «πιο πρόσφατο κινητό σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων της Air Products στο Ντούισμπουργκ».

Η Air Products λέει ότι δεν θέλει μόνο να δημιουργήσει δίκτυα υδρογόνου στην Ευρώπη. Πρόσφατα ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της, να κατασκευάσει δίκτυα σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου από τη Βόρεια προς τη Νότια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και μεταξύ του Έντμοντον και του Κάλγκαρι στον Καναδά . Και στις δύο περιπτώσεις, οι σταθμοί ανεφοδιασμού θα εξυπηρετούν βαρέα και ελαφρά FCEV.

«Κάθε υπερσύγχρονος, υψηλής χωρητικότητας και υψηλής αξιοπιστίας σταθμός, θα μπορεί να τροφοδοτεί έως και 200 ​​φορτηγά βαρέως τύπου ή 2.000 αυτοκίνητα την ημέρα», δήλωσε η Alison Hawkins, Γενική Διευθύντρια Air Products. «Αυτοί οι σταθμοί θα αποτελέσουν βασικό μοχλό, για να βοηθήσουν την Καλιφόρνια στον δρόμο της προς ένα μέλλον μεταφοράς μηδενικών εκπομπών».

Για τον Καναδά, η Rachel Smith, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Air Products Canada, πρόσθεσε: «Στον Καναδά, το υδρογόνο είναι απαραίτητο για την απαλλαγή από τις «ανθρακούχες μεταφορές», όπου τα βαρέα οχήματα διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε ακραίες θερμοκρασίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενεργοποιούμε τον πρώτο διάδρομο υδρογόνου του Καναδά εδώ στην Αλμπέρτα».

Πηγή: airproducts.com

abb_img