5.934 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Νορβηγία τον Ιούλιο

Μετά από έναν εξαιρετικά δυνατό Ιούνιο, λίγο λιγότερο από 6.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγήκαν στον δρόμο στη Νορβηγία τον Ιούλιο.

Ακούστε το άρθρο

Μετά από έναν εξαιρετικά δυνατό Ιούνιο, λίγο λιγότερο από 6.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγήκαν στον δρόμο στη Νορβηγία τον Ιούλιο. Αυτό μπορεί να φαίνεται χαμηλό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά είναι ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στον παραδοσιακά αδύναμο μήνα διακοπών του Ιουλίου.

Προφανώς, οι 14.009 ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον Ιούνιο (σχεδόν διπλάσιος από τον Μάιο) δεν μπορούσαν να διατηρηθούν τον Ιούλιο. Τα 5.934 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον Ιούλιο αντιπροσωπεύουν μείωση 116 τοις εκατό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 με τις 6.148 νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, είναι μόνο μια πτώση 3,5%.

Συνολικά, μόνο 6.456 νέα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία τον Ιούλιο, που είναι 14,2 τοις εκατό λιγότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι και λιγότερες από τις μισές ταξινομήσεις BEV από τον Ιούνιο. Παρόλο που οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώνονται από μήνα σε μήνα και από έτος σε έτος, τα 5.934 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν μερίδιο 91,9 τοις εκατό όλων των νέων ταξινομήσεων.

Αυτό είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, καθώς τον Ιούλιο του 2023 (με ελαφρώς υψηλότερες ταξινομήσεις EV σε απόλυτες τιμές), το μερίδιο των BEV ήταν μόνο 81,7 τοις εκατό. Επιπλέον, υπήρχαν μόλις 153 plug-in υβριδικά τον Ιούλιο (-75 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023).

Τα στατιστικά δείχνουν επίσης ότι ο Ιούλιος είναι πιο αδύναμος μήνας: καμία σειρά μοντέλων δεν πέτυχε τετραψήφιο αριθμό εγγραφής. Το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν το VW ID.4, με 593 νέες ταξινομήσεις, ακολουθούμενο από το Toyota bZ4X (387) και το Skoda Enyaq (371). Το βάθρο είναι επομένως πλήρως ηλεκτρικό, με δύο από τα τρία μοντέλα να βασίζονται στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen.

Το νέο Volvo EX30 παραμένει σε καλή κυκλοφορία. Με 323 μονάδες, εξακολουθεί να είναι το δεύτερο μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις στη Νορβηγία φέτος, πίσω από το Tesla Model Y. Ωστόσο, με 157 οχήματα που πωλήθηκαν τον Ιούλιο, το SUV της Tesla δεν είχε καλή απόδοση και ήταν ακόμη πολύ πίσω από το Model 3 (295 οχήματα). Το καλύτερο μη ηλεκτρικό όχημα ήταν το Toyota Yaris, με 101 νέες ταξινομήσεις.

Πηγή: electrive.com

abb_img