Η EPCA ηλεκτρίζει φορτηγό εξόρυξης 100 τόνων

Η αυστραλιανή εταιρεία μετατροπής EPCA, με έδρα το Περθ, πρόσφατα ηλεκτροκίνησε ένα φορτηγό εξόρυξης 100 τόνων.

Ακούστε το άρθρο

Η αυστραλιανή εταιρεία μετατροπής Electric Power Conversion Australia (EPCA), με έδρα το Περθ, πρόσφατα ηλεκτροκίνησε ένα φορτηγό εξόρυξης 100 τόνων. Η EPCA σχεδιάζει να προσφέρει στο μέλλον 50 έως 70 ηλεκτρικά φορτηγά εξόρυξης με μπαταρία ετησίως.

Το εν λόγω φορτηγό εξόρυξης είναι το πετρελαιοκίνητο CAT 777, με συνολικό επιτρεπόμενο φορτίο 100 τόνων. Στο έργο, το οποίο η εταιρεία αποκαλεί «Πράσινη Μηχανή», η EPCA αντιμετώπισε την πρόκληση της παροχής υψηλών επιδόσεων για μεγάλους χρόνους λειτουργίας, εντός των περιορισμών του υπάρχοντος σχεδιασμού φορτηγών.

Η EPCA συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή μπαταριών Xerotech. Η λύση συνίστατο στην εγκατάσταση έξι μπαταριών Xerotech με 290 kWh, το μεγαλύτερο μεμονωμένο πακέτο, οι οποίες συνδέονται παράλληλα και παράγουν συνολικά 1.741,8 kWh και 671 V. Αυτό μετατρέπει το CAT 777 σε ένα ηλεκτρικό όχημα με «την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα στον κόσμο », όπως εξηγεί ο Clayton Franklin, αρχιμηχανικός και ιδρυτής της EPCA.

Η μετατροπή σε λειτουργία μπαταρίας αύξησε την ισχύ του φορτηγού από 1014 PS σε 1120 PS και τη ροπή από 4.700 Nm σε 5.200 Nm. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η αύξηση της ισχύος και της απόδοσης από 35 σε 95 τοις εκατό, υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα του συστήματος μπαταριών της Xerotech. 

Η EPCA λέει ότι το «Green Machine», προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για τους χειριστές, όπως λιγότερο θόρυβο και κραδασμούς, που αυξάνουν την άνεση και την ασφάλεια. Το όχημα μπορεί να λειτουργήσει για οκτώ ώρες, με πλήρη φόρτιση της μπαταρίας. Μπορεί να επαναφορτιστεί σε μόλις 50 λεπτά με την ενσωματωμένη τεχνολογία φόρτισης, καθιστώντας το ιδανικό για συνεχή λειτουργία στην εξόρυξη, σύμφωνα με την EPCA.

Έχοντας παρουσιάσει πρόσφατα το «Green Machine» σε δύο μεγάλες εκδηλώσεις στην Αυστραλία, η EPCA σχεδιάζει να παράγει 50 έως 70 ηλεκτρικά φορτηγά εξόρυξης με μπαταρία ετησίως. Ο Franklin είπε: «Οι πελάτες μας στην εξόρυξη εδώ στην Αυστραλία, είναι ενθουσιασμένοι που αυτό το φορτηγό κατασκευάζεται εδώ στη Δυτική Αυστραλία».

xerotech.com 

 

abb_img