Τα κράτη της ΕΕ θα ψηφίσουν για τους δασμούς των EV στις 25 Σεπτεμβρίου

Η ΕΕ άρχισε να επιβάλλει προσωρινούς δασμούς τον Ιούλιο, μετά από έρευνα σχετικά με κινεζικές επιδοτήσεις για κινεζικούς κατασκευαστές

Ακούστε το άρθρο

Η ψηφοφορία της ΕΕ για την οριστικοποίηση των ειδικών δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Τώρα, τα κράτη μέλη θα  ψηφίσουν τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η νέα ημερομηνία ψηφοφορίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg. Και σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Μέχρι τώρα, λεγόταν στις Βρυξέλλες, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να ψηφίσουν για τους πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα, «μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου». Εάν περάσει η ψηφοφορία, από τον Νοέμβριο θα ισχύσουν οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η ΕΕ άρχισε να επιβάλλει προσωρινούς δασμούς τον Ιούλιο, μετά από έρευνα σχετικά με κινεζικές επιδοτήσεις για κινεζικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχουν απαράδεκτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, χάρη στις υψηλές επιδοτήσεις από την κυβέρνηση στο Πεκίνο και μπορούν έτσι να προσφέρουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα, σε χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, από τους εγχώριους κατασκευαστές. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί δασμοί δεν επιβλήθηκαν σε γενικές γραμμές, αλλά σε ειδική βάση του κατασκευαστή. Αυτά έχουν από τότε ελαφρώς προσαρμοστεί.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κράτη μέλη υπέρ αυτής της κίνησης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μίλησαν πρόσφατα εναντίον της σε ένα ταξίδι τους στην Κίνα. Η Ισπανία επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα, για να βοηθήσει τη βιομηχανία της EV να αναπτυχθεί. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να χάσουν πολλά, εάν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, καθώς το Πεκίνο θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς σε αυτοκίνητα από την Ευρώπη σε αντίμετρα.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν τους ειδικούς δασμούς σε βασικά κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων. Θα τεθούν σε ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρθηκε, οι δασμοί στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα θα τετραπλασιαστούν από 25 τοις εκατό σε 100 τοις εκατό.

Ο συντελεστής δασμού για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου για χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ή μεμονωμένα εξαρτήματα μπαταριών, θα αυξηθεί από 7,5 σε 25 τοις εκατό. Περαιτέρω πρόσθετες μειώσεις, ισχύουν επίσης για ορισμένες πρώτες ύλες και υλικά που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές ηλεκτρικής κινητικότητας. Ο Καναδάς εισάγει επίσης επιβάρυνση 100% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα την 1η Οκτωβρίου.

Πηγή: bnnbloomberg.ca

abb_img