«Ψήνεται» το A390 το ηλεκτρικό crossover AWD της Alpine με 608 PS

Το Alpine A390 θα είναι το πρώτο crossover με έμφαση στις επιδόσεις, αποδίδοντας έως και 600 ίππους σε μορφή AWD

Ακούστε το άρθρο

Το Alpine A390 θα είναι το πρώτο crossover της γαλλικής μάρκας, με έμφαση στις επιδόσεις. Αναμένεται να κινείται με βάση το Nissan Ariya, αποδίδοντας έως και 600 ίππους σε μορφή AWD. Ένα concept πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στις 11 Οκτωβρίου, με το μοντέλο παραγωγής να ακολουθεί το 2025.

Μετά από χρόνια βασιζόμενη στο σπορ αυτοκίνητο A110 ως τη μοναδική της προσφορά, η Alpine ετοιμάζεται να εισχωρήσει σε νέα επικράτεια, με μια σειρά ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο να καλύψει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα τμημάτων. Ξεκινώντας από το ντεμπούτο του hot hatch A290 , η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, ετοιμάζει τώρα το πρώτο της ηλεκτρικό crossover, το A390.

«Ψήνεται» το ηλεκτρικό crossover AWD Alpine A390 με 608 PS

Η έκδοση παραγωγής του Alpine A390, αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025, τοποθετώντας τον εαυτό της, ως την πιο σπορ, πιο premium επιλογή, σε σύγκριση με τα εταιρικά του ξαδέρφια, το Renault Megane E-Tech και το Nissan Ariya. Αλλά προτού το μοντέλο βγει στους δρόμους, η Alpine μας ρίχνει μια κλεφτή ματιά με το concept A390β, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του στις 11 Οκτωβρίου, με πλήρη δημόσια αποκάλυψη στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού 2024 λίγο μετά.

Το επερχόμενο EV επιδόσεων, εμφανίστηκε σε επίσημα teaser το 2021, το 2023 και το 2024, επιδεικνύοντας μια κομψή σιλουέτα σε στυλ fastback και περίπλοκη «υπογραφή» φωτισμού LED. Ενώ η Alpine αρχικά το ανέφερε ως GT X-Over (grand tourer crossover), η έκδοση παραγωγής θα υιοθετήσει το όνομα A390, ευθυγραμμίζοντάς το πιο στενά με την υπόλοιπη γκάμα.

«Ψήνεται» το ηλεκτρικό crossover AWD Alpine A390 με 608 PS

Οι κατάσκοποι φωτογράφοι μας, συνέλαβαν πρόσφατα ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο του EV, δίνοντάς μας καλύτερη εικόνα για τον εξωτερικό σχεδιασμό του επερχόμενου μοντέλου. Με βάση αυτό, οι συνεργάτες μας δημιούργησαν εικαστικές αποδόσεις, που απεικονίζουν ένα κομψό crossover, με τροχούς μεγάλης διαμέτρου, έντονους «ώμους» και κεκλιμένη γραμμή οροφής.

Οι επιθετικοί προβολείς πλήρους πλάτους, συμπληρώνονται από DRL τύπου «δάκρυ», με την αιχμηρή μύτη να υιοθετεί μια εμφάνιση χωρίς γρίλια. Στο πίσω μέρος, τα λεπτά LED στην ανάγλυφη πόρτα του χώρου αποσκευών, θα ενώνονται με κάποιο είδος αεροδυναμικών βοηθημάτων. Τα πολλαπλά εμβλήματα των Άλπεων και οι τόνοι της γαλλικής σημαίας, σηματοδοτούν, ότι αυτό είναι προϊόν της πιο σπορ μάρκας του Ομίλου Renault.

«Ψήνεται» το ηλεκτρικό crossover AWD Alpine A390 με 608 PS

Με αναφερόμενο μήκος περίπου 4.600 χλστ, το Alpine A390 θα ξεπεράσει το μήκος των 4.199 χλστ του Renault Megane E-Tech και θα ξεπεράσει ελαφρώς τα 4.595 χλστ του Nissan Ariya. Ωστόσο, θα παραμείνει πιο κοντό από το Tesla Model Y, το οποίο έχει μήκος 4.751 χλστ, τοποθετώντας το πιο ευθυγραμμισμένο με τους ανταγωνιστές στην κατηγορία του.

Στο εσωτερικό, το Alpine A390 αναμένεται να υπερηφανεύεται για υλικά υψηλότερης ποιότητας και μια πιο σπορ ατμόσφαιρα σε σύγκριση με το πολύ πιο προσιτό Renault, δικαιολογώντας την premium θέση του, ενώ αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά ράλι της μάρκας. Διαθέτοντας διάταξη πέντε θέσεων, στάση υψηλής οδήγησης και ευρύχωρο πορτμπαγκάζ, η καμπίνα του συμπαγούς crossover, θα προσφέρει άφθονη πρακτικότητα σε σύγκριση με το άνετο εσωτερικό του σπορ αυτοκινήτου Alpine A110.

«Ψήνεται» το ηλεκτρικό crossover AWD Alpine A390 με 608 PS

Το crossover θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική AmpR Medium, τη μετονομασμένη έκδοση του CMF-EV κάτω από τη νεοσύστατη μονάδα Ampere του Ομίλου Renault. Αυτό σημαίνει, ότι θα μοιραστεί τις βάσεις του με τα Megane E-Tech και Scenic E-Tech της Renault, καθώς και με το Ariya της Nissan και το Leaf της επόμενης γενιάς. Ωστόσο, ως προϊόν της κορυφαίας μάρκας Alpine, το A390 θα ενσωματώσει μοναδικά εξαρτήματα, για να το ξεχωρίσει από τα πιο mainstream μοντέλα.

Ο Robert Bonetto, Αντιπρόεδρος Έργων Οχημάτων στην Alpine, επιβεβαίωσε στο L’Argus, ότι το crossover θα έχει μια ειδική ρύθμιση του συστήματος μετάδοσης κίνησης των Alpine, εστιασμένη στην απόδοση, με δυνατότητες torque vectoring. Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο Gilles le Borgne, Διευθύνων Τεχνικός Διευθυντής του Ομίλου Renault, είπε στο Autocar, ότι το crossover θα διαθέτει σύστημα τετρακίνησης με μια «έκπληξη» στο πίσω μέρος.

«Ψήνεται» το ηλεκτρικό crossover AWD Alpine A390 με 608 PS

Το Alpine θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδυάσει τον μπροστινό ηλεκτροκινητήρα των 218 PS από το Renault Megane E-Tech με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες στο πίσω μέρος, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες διανυσματικής ροπής.

Επί του παρόντος, το πιο ισχυρό μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στην αρχιτεκτονική CMF-EV είναι το Nissan Ariya Nismo B9 E-Force , το οποίο διαθέτει 435 PS από διπλούς ηλεκτροκινητήρες. Το Alpine πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτό το νούμερο, με έως και 608 PS στη μορφή AWD με τις υψηλότερες προδιαγραφές. Επιπλέον, οι φήμες υποδηλώνουν ότι μια λιγότερο ισχυρή έκδοση 2WD μπορεί να ενταχθεί αργότερα στη σειρά.

Το πιο ισχυρό σύστημα μετάδοσης κίνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με εκλεπτυσμένη διάταξη ανάρτησης και φαρδύτερα μετατρόχια, όπως αποδεικνύεται από τα mules πρώιμης εξέλιξης. Το Alpine A390 πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένο με μια τοπικής παραγωγής μπαταρία 90 kWh, η οποία σε συνδυασμό με την αεροδυναμική του σχεδίαση, θα πρέπει να παρέχει μια αξιοπρεπή αυτονομία.

«Ψήνεται» το ηλεκτρικό crossover AWD Alpine A390 με 608 PS

Με την άφιξή του το 2025, το Alpine A390 θα γίνει το δεύτερο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δίπλα στο μικρότερο A290 hot hatch. Αναμένετε premium τιμές, που ξεπερνούν τις εκδόσεις υψηλών προδιαγραφών των σχετικών μοντέλων από τη συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi, πλησιάζοντας πιο κοντά στην επικράτεια της Porsche Macan EV.

Η παραγωγή του συμπαγούς crossover, φέρεται να πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της Dieppe στη Γαλλία, όπου η Alpine κατασκευάζει επί του παρόντος το σπορ αυτοκίνητο A110. Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική προϊόντων της Alpine, το A390 θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα crossover A490 και A590 αναμένεται να φτάσουν αργότερα στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της Βόρειας Αμερικής.

Πηγή: carscoops

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

abb_img