Ο Έλον Μασκ ισχυρίζεται ότι το ρομποταξί Tesla θα είναι τόσο φθηνό όσο το λεωφορείο

Το Tesla Robotaxi, θα είναι τόσο φθηνό όσο το λεωφορείο, όταν αυτό «κυκλοφορήσει χωρίς επίβλεψη με πλήρως αυτόνομη οδήγηση».

Ακούστε το άρθρο

Ο Elon Musk ισχυρίζεται ότι το Tesla Robotaxi, θα είναι τόσο φθηνό όσο το λεωφορείο το οποίο «δεν θα χρειαστεί» όταν αυτό «κυκλοφορήσει χωρίς επίβλεψη με πλήρως αυτόνομη οδήγηση». Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Μασκ απάντησε σε έναν παραπλανητικό ισχυρισμό, ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία, δεν λειτουργούν σε ψυχρότερα κλίματα.

Το πρώτο μέρος του σχολίου του εξηγεί με ακρίβεια ότι αν τα ηλεκτρικά λεωφορεία αντιμετωπίζουν προβλήματα το χειμώνα, απλά δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό, αλλά τα ηλεκτρικά λεωφορεία μπορούν σίγουρα να λειτουργήσουν σε ψυχρά κλίματα, όταν είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για αυτό.

Ο Μασκ ισχυρίζεται ότι η αυτόνομη υπηρεσία ταξί της Tesla, θα έχει παρόμοια τιμή με το εισιτήριο λεωφορείου. Για παράδειγμα, η Metrocard της Νέας Υόρκης, η οποία καλύπτει τόσο τα τοπικά λεωφορεία όσο και τα μετρό, κοστίζει 132 $ το μήνα. Η μέση ημερήσια διαμετακόμιση μετακίνησης στην πόλη είναι 21 χλμ. Αυτό αθροίζει έως και 0,34 $ ανά χλμ.

Είναι ενδιαφέρον ότι αφού ο Μασκ ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο της Tesla να ξεκινήσει μια υπηρεσία αυτόνομης οδήγησης χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα ηλεκτρικά της οχήματα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, προσπάθησαν να υπολογίσουν το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αυτόνομες βόλτες σε ένα Tesla Model 3, θα κοστίζουν περίπου  0,663 $ ανά 1,6 χλμ.

Το κόστος αυτό είναι περίπου διπλάσιο από τη δημόσια συγκοινωνία στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά είναι σημαντικά φθηνότερο από μια βόλτα με το Uber, η οποία γενικά κυμαίνεται μεταξύ $1 ή $2 ανά 1,6 χλμ.

abb_img