Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου ιπτάμενων αυτοκινήτων της Xpeng

Η Xpeng AeroHT, έφτιαξε ένα νέο πρότζεκτ, το οποίο είναι το αρθρωτό ιπτάμενο αυτοκίνητο, που ονομάζεται Land Aircraft Carrier (LAC)

Ακούστε το άρθρο

Η Xpeng πραγματοποίησε την τελετή έναρξης του εργοστασίου κατασκευής αρθρωτών ιπτάμενων αυτοκινήτων, στις 27 Οκτωβρίου. Θα ξεκινήσει την παραγωγή, με ετήσια δυναμικότητα 10.000 μονάδων το 2026. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η Xpeng έλαβε πάνω από 3.000 παραγγελίες, για αυτό το ιπτάμενο αρθρωτό αυτοκίνητο.

Προηγουμένως, η θυγατρική Xpeng AeroHT της Xpeng, είχε αναπτύξει πέντε γενιές ιπτάμενων αυτοκινήτων. Το 2021, η Xpeng ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα νόμιμο όχημα δρόμου, με αναπτυσσόμενους έλικες στην οροφή. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ δύσκολο να «κλειδώσουν» σωστά οι έλικες, ώστε να αποτραπούν ζημιές από κραδασμούς, όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινησει στο δρόμο.

Ως αποτέλεσμα, η Xpeng AeroHT, έφτιαξε ένα νέο πρότζεκτ, το οποίο είναι το αρθρωτό ιπτάμενο αυτοκίνητο, που ονομάζεται Land Aircraft Carrier (LAC). Κυκλοφόρησε επίσημα στις 3 Σεπτεμβρίου, με κατά προσέγγιση τιμή 2 εκατομμύρια γιουάν (~280.000 USD).

Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου ιπτάμενων αυτοκινήτων της Xpeng

Τον Σεπτέμβριο, η Xpeng, ανακοίνωσε ότι το όχημα αυτό, θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια πτήση του στο Zhuhai Air Show τον Νοέμβριο του 2024. Μετά την κυκλοφορία, η εταιρεία δήλωσε ότι έλαβε περισσότερες από 3.000 παραγγελίες, μετά την παρουσίαση. Ωστόσο, η μαζική παραγωγή του LAC, έχει προγραμματιστεί για το 2026.

Η Xpeng AeroHT, πραγματοποίησε την τελετή έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου συναρμολόγησης, στη ζώνη ανάπτυξης της περιοχής Guangzhou. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, αρχικά σκόπευε να ξεκινήσει την κατασκευή του εργοστασίου τον Σεπτέμβριο. Αλλά τελικά οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Xpeng AeroHT, το νέο εργοστάσιο θα παράγει μόνο τα ιπτάμενα αρθρωτά αυτοκίνητα. Θα σας υπενθυμίσουμε ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη στιγμή, διαθέτει δύο εργοστάσια στο Zhaoqing και στο Guangzhou.

Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου ιπτάμενων αυτοκινήτων της Xpeng

Οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν μια έκταση 180.000 τετραγωνικών μέτρων. Το εργοστάσιο θα περιλαμβάνει τέσσερα εργαστήρια παραγωγής και βοηθητικές εγκαταστάσεις βαφής και γενικής συναρμολόγησης. Η προγραμματισμένη ετήσια παραγωγική ικανότητα αυτού του εργοστασίου, φτάνει τις 10.000 μονάδες.

Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου ιπτάμενων αυτοκινήτων της Xpeng

Το μήκος, το πλάτος και το ύψος του ιπτάμενου αυτοκινήτου είναι 5,5 μέτρα, 2 μέτρα και 2 μέτρα, αντίστοιχα. Διατηρεί το μινιμαλιστικό στυλ, με το σχήμα του αμαξώματος και τις λείες κολόνες Α, που συγχωνεύονται στη γραμμή της οροφής. Διαθέτει εκτεταμένη αυτονομία EREV, που βασίζεται στην πλατφόρμα 800V. Η μικτή αυτονομία αυτού του, φτάνει τα 1.000 χλμ (CLTC). Χάρη στο σύστημα υψηλής τάσης, μπορεί να φορτίσει το όχημα, από 30 έως 80% σε 18 λεπτά.

Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου ιπτάμενων αυτοκινήτων της Xpeng

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι πλήρως ηλεκτρικό. Μπορεί αυτόματα να προσγειωθεί και να συνδεθεί με το σύστημα κίνησης για το δρόμο. Για να ταιριάζει στον κορμό του αμαξώματος, διπλώνει τους έλικες του. Με πλήρη φόρτιση, το ιπτάμενο όχημα, μπορεί να υποστηρίξει 5-6 πτήσεις. Διαθέτει δύο τρόπους οδήγησης: χειροκίνητη και αυτόματη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρθρωτά ιπτάμενα αυτοκίνητα έγιναν μια αυξανόμενη τάση στην Κίνα. Αυτόν τον μήνα, η Chery αποκάλυψε το δικό της μη επανδρωμένο αρθρωτό ιπτάμενο αυτοκίνητο.

abb_img