Η Mazda είναι έτοιμη να ταράξει τα νερά της ηλεκτροκίνησης, αλλά όχι με τον τρόπο που φαντάζεστε. Ενώ άλλοι Ιάπωνες κατασκευαστές «τρέχουν» προς ένα μέλλον γεμάτο μπαταρίες, η Mazda ακολουθεί ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι. Η φίρμα από τη Χιροσίμα, γνωστή για τη μοναδικότητά της και την εμμονή με την οδηγική απόλαυση, προσεγγίζει την ηλεκτροκίνηση με έναν δικό της ρυθμό… και με τον αγαπημένο της Wankel.

Παρά τις σημαντικές αναβαθμίσεις στην γκάμα της, με υψηλής ποιότητας εσωτερικά, εξακύλινδροι σε σειρά turbo και σχεδιασμός με οδηγικό DNA, η Mazda μέχρι σήμερα είχε παραμείνει σχεδόν απουσα από τον χορό των ηλεκτρικών οχημάτων. Το μόνο της BEV, το MX-30 (2021–2023), είχε περιορισμένη αυτονομία, με μόλις 500 πωλήσεις στην Καλιφόρνια. Όμως, αυτό αλλάζει.
Έρχεται το δικό της ηλεκτρικό όχημα – αλλά με twist
Ο οικονομικός διευθυντής της Mazda, Jeff Guyton, αποκαλύπτει ότι μέχρι το 2027, η εταιρεία θα παρουσιάσει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό, ειδικά σχεδιασμένο όχημα. Όμως δεν πρόκειται για μια κλασική προσέγγιση. «Πάντα υποστηρίζαμε τη στρατηγική πολλαπλών λύσεων», τονίζει. Η Mazda σχεδιάζει μια πλατφόρμα, που μπορεί να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη μπαταριών, επιτρέποντας ευελιξία καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία.
Η φιλοσοφία της Mazda: Αντίσταση στην ομοιομορφία
Για τη Mazda, η ταυτότητα είναι ιερή. Ο επικεφαλής σχεδιασμού Masashi Nakayama δηλώνει: «Με τα BEV όλα δείχνουν ίδια. Εμείς θέλουμε να ξεχωρίζουμε». Σε ένα σημειωματάριο, σκιτσάρει ένα δελφίνι, σύμβολο δυναμισμού και χάρης, τονίζοντας ότι ακόμη και η αεροδυναμική, μπορεί να έχει χαρακτήρα.
Το πρόβλημα είναι το βάρος και η λύση ίσως ονομάζεται… Wankel
Η Mazda μισεί το βάρος. Κυριολεκτικά. Οι μηχανικοί της μετρούν την απόδοση όχι σε σχέση με το κόστος, αλλά με το βάρος. Και εδώ επανέρχεται ο παλιός τους έρωτας: ο περιστροφικός κινητήρας Wankel. «Αν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα του βάρους, μπορούμε να λύσουμε όλα τα άλλα», δηλώνει ο Guyton.

Η εταιρεία επενδύει ακόμα στην εξέλιξη του Wankel, οραματιζόμενη τη χρήση του ως γεννήτρια σε σειριακά υβριδικά BEV. Ο συνδυασμός με βιοκαύσιμα ουδέτερου άνθρακα, θα μπορούσε να προσφέρει μια «τρίτη οδό», δηλαδή ούτε παραδοσιακό βενζινοκίνητο, ούτε καθαρό BEV.
Δείτε ακόμα: Το Mazda 6e σαλπάρει για την Ευρώπη!
Στόχος: 483 χλμ αυτονομία και ηγέτης στην κατηγορία των SUV
Το ηλεκτρικό CX-50 που αναμένεται στις ΗΠΑ, σχεδιάζεται ώστε να καλύψει την πιο εμπορική κατηγορία της αγοράς. Με αυτονομία τουλάχιστον 483 χλμ, η Mazda στοχεύει να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό BEV, χωρίς να προδώσει την ταυτότητά της.
Mazda: Το πάθος για την οδήγηση δεν πεθαίνει
Ακόμα κι όταν μιλά για το μέλλον, η Mazda δεν ξεχνά το παρελθόν της. Το πρωτότυπο Iconic SP είναι έτοιμο να επαναφέρει την αίσθηση του σπορ αυτοκινήτου, με περιστροφικό κινητήρα, ακόμα και στην εποχή των BEV. «Το πάθος μας είναι εκεί. Θέλουμε να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο με περιστροφικό κινητήρα», καταλήγει ο Umeshita.
Πηγή: insideevs.com




