Η Opel ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων, συμμετέχοντας στο νέο φιλόδοξο πρόγραμμα E-Car του ομίλου Stellantis. Στόχος του project είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς οικονομικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης, με τιμή εκκίνησης κάτω από τις 15.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις.
Το νέο μοντέλο της γερμανικής μάρκας θα μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα, την ηλεκτρική τεχνολογία και τα μηχανικά μέρη με τα επερχόμενα Citroën 2CV και FIAT Panda, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν το 2028.
Η Opel αποκτά το δικό της προσιτό ηλεκτρικό
Μέχρι σήμερα, η Opel είχε επιβεβαιώσει δύο νέα ηλεκτρικά μοντέλα για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο είναι η έβδομη γενιά του Opel Corsa, που θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα STLA One του ομίλου Stellantis, ενώ το δεύτερο θα είναι ένα νέο compact SUV, που θα αξιοποιεί την τεχνολογία του Leapmotor B10 και πιθανότατα θα φέρει το όνομα Antara.
Και τα δύο μοντέλα θα παράγονται στο εργοστάσιο της Stellantis στη Σαραγόσα της Ισπανίας και αναμένεται να λανσαριστούν μέσα στο 2028.
Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αποκαλύπτουν, ότι η Opel θα παρουσιάσει και ένα τρίτο, ακόμη πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο θα αποτελέσει τον εκπρόσωπό της στη νέα οικογένεια των μικρών ηλεκτρικών της Stellantis.
Κοινή βάση με Citroën 2CV και FIAT Panda
Το νέο ηλεκτρικό Opel θα εξελιχθεί παράλληλα με τα νέα Citroën 2CV και FIAT Panda, αξιοποιώντας κοινή αρχιτεκτονική, ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Η κατασκευή των τριών μοντέλων αναμένεται να πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Stellantis στο Pomigliano d’Arco, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, το οποίο θα μετατραπεί σε βασικό κέντρο παραγωγής, μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων του ομίλου.
Στόχος της Stellantis είναι να προσφέρει τα νέα αυτά μοντέλα σε τιμή μικρότερη των 15.000 ευρώ, καθιστώντας τα από τα πιο οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που θα κατασκευάζονται στην Ευρώπη.
Συνεργασία με τη Leapmotor
Παράλληλα, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Stellantis εξετάζει ακόμη στενότερη συνεργασία με τη Leapmotor, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Εάν το σχέδιο προχωρήσει, η επόμενη γενιά του Leapmotor T03 θα μπορούσε επίσης να κατασκευάζεται στο ίδιο εργοστάσιο της Ιταλίας. Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές μάρκες, να αξιοποιήσουν την προηγμένη κινεζική τεχνογνωσία στις μπαταρίες και στα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, ενώ παράλληλα θα μειώσει το κόστος παραγωγής, μέσω κοινών εξαρτημάτων.
Επιστροφή στην κατηγορία Α μετά από χρόνια
Το νέο ηλεκτρικό μοντέλο σηματοδοτεί την επιστροφή της Opel στην κατηγορία Α, από την οποία είχε αποχωρήσει μετά τη διακοπή παραγωγής των Karl και Adam.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν η εταιρεία θα επαναφέρει κάποιο από αυτά τα ιστορικά ονόματα, ή αν θα επιλέξει μια εντελώς νέα ονομασία για το μικρό ηλεκτρικό της.
Η Stellantis επενδύει στα προσιτά ηλεκτρικά
Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Antonio Filosa, έχει ήδη επιβεβαιώσει τη στρατηγική του ομίλου για την κατηγορία των μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά ζητά οικονομικά, φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευασμένα στην Ευρώπη μοντέλα.
Η παραγωγή της νέας οικογένειας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναμένεται να ξεκινήσει το 2028, με την Opel να αποκτά επιτέλους ένα προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο, που φιλοδοξεί να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό και να αποτελέσει μία από τις πιο οικονομικές επιλογές στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πηγή: forococheselectricos.com