Την ανάγκη εξασφάλισης δημόσιας αποδοχής και απλούστευσης των διαδικασιών για τις υπεράκτιες ΑΠΕ στην ΕΕ, επισήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.
Η κ. Σπυράκη, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, συμμετείχε στη συζήτηση για το νέο πλαίσιο των offshore ανανεώσιμων πηγών, ενώπιον της Ευρωπαίας επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
Τα σημεία κλειδιά για την ταχεία επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ
Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι η συζήτηση για τις υπεράκτιες ΑΠΕ συμβαίνει σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη. Ουσιαστικά πρέπει να μειωθεί η υπέρμετρη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτους.
Στη συνέχεια της ομιλίας της τόνισε χαρακτηριστικά «η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης είναι πλέον υπαρξιακό ζήτημα για την ΕΕ».
Πρόσθεσε επίσης ότι «Θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων. Από τη μία έτσι θα αυξηθεί η απόδοση των εγκαταστάσεων των υπεράκτιων ΑΠΕ. Και από την άλλη θα επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος των 60 GW ως το 2030 και των 340 GW έως το 2050 που έχει θέσει η ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ΑΠΕ αγγίζουν τα 800 δισ. ευρώ».
«Η δημόσια αποδοχή και συναίνεση για τη δημιουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, είναι κομβικό σημείο για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ. Έτσι θα περιλαμβάνει ευκολότερα και τη συμμετοχή τοπικών επενδυτικών σχημάτων».
Ακόμη ένα σημείο κλειδί όμως είναι η αναγκαία και η ορθή χωροθέτηση των έργων υπεράκτιας παραγωγής και ανάπτυξης αιολικής ενέργειας. Αλλά και η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου ώστε να αναπτυχθεί η παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες ΑΠΕ.
Τέλος επισήμανε ότι «Η επιτάχυνση της χρηματοδότησης της έρευνας αποτελεί βασικό πυλώνα της εξέλιξης των υπεράκτιων ΑΠΕ. Όπως και η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, όπως είναι οι πλωτές εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής, ηλιακής και κυματικής ενέργειας και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου».
Η κ. Σπυράκη, κάλεσε την Κομισιόν να δράσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα ποσοστά κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη
Σύμφωνα με την Eurostat, το 37% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το 35% στην Ελλάδα, ήταν από ΑΠΕ το 2020.
Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.
Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ηλιακή ενέργεια (14%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%).
Στην Ελλάδα το 35% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 ήταν από ανανεώσιμες πηγές. Μεταξύ των κρατών-μελών, το υψηλότερο ποσοστό ΑΠΕ παρήχθη στην Αυστρία (78%) και τη Σουηδία (75%).