Sono Sion: Άντεξαν τα ηλιακά πάνελ στη σύγκρουση;

Το αμιγώς ηλεκτρικό και ηλιακό Sono Sion, πραγματοποίησε το πρώτο του crash test, ώστε να ελεγχθεί η αντοχή των ηλιακών πάνελ στο αμάξωμά του.

Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα αυτοκίνητα που πολλοί περιμένουν να δει τη γραμμή παραγωγής είναι το Sono Sion. Μάλιστα, είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα,  το οποίο έχει τη δυνατότητα να φορτίζει τη μπαταρία του με ηλιακή ενέργεια. Για να το καταφέρει αυτό, το αμάξωμά του -στο μεγαλύτερο μέρος του- διαθέτει ηλιακά πάνελ.

Η εταιρεία από το Μόναχο, κάνει εντατικές εργασίες για την εξέλιξή του, μιας και το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο. Μάλιστα, η Sono έχει δεχθεί πάνω από 22.000 προπαραγγελίες για το ηλεκτρικό-ηλιακό μοντέλο της.

Τώρα, το Sion πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή πρόσκρουσης, ώστε η εταιρεία να ελέγξει αρχικά την παθητική του ασφάλεια. Όμως, ακόμη ένας σημαντικός τομέας είναι η συμπεριφορά των πάνελ όταν εκτίθενται σε τέτοιες δυνάμεις.

Sono Sion: Στην Ελλάδα το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο

Τα ηλιακά πάνελ του Sono Sion έχουν μεγάλη αντοχή

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το Sion πέρασε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη του δοκιμή πρόσκρουσης. Μάλιστα, η δοκιμή έγινε με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, με τα πάνελ να μην θρυμματίζονται. Προφανώς, δεν αποτελούν απειλή για τους επιβαίνοντες, αλλά και ούτε για τους χρήστες τους δρόμου.

Τα πάνελ οφείλουν την αντοχή τους στο υλικό κατασκευή από πολυμερή, το οποίο αντέχει την πρόσκρουση. Μάλιστα, χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, η Sono αναφέρει ότι το μοντέλο είναι εντός των νομικών απαιτήσεων, παρά την τεχνολογία ηλιακών πάνελ στο αμάξωμά του.

Sono Sion: Το ηλιακό… ηλεκτρικό έφτασε τις 20.000 προπαραγγελίες!

Sono Sion: Άντεξαν τα ηλιακά πάνελ στη σύγκρουση;

Με «ηλιακή» αυτονομία που φτάνει έως τα 245 χιλιόμετρα την εβδομάδα

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του Sono Sion διαθέτει έναν ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 163 ίππους και 270 Nm ροπής. Επιπλέον, ενέργεια στο ηλεκτρικό μοτέρ δίνει μία μπαταρία με χωρητικότητα 54 kWh. Η μπαταρία αυτή μπορεί να προσφέρει αυτονομία με μία πλήρη φόρτιση έως 160 χιλιόμετρα.

Έπειτα, την φόρτιση αναλαμβάνουν τα ηλιακά πάνελ, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία, μπορούν να προσφέρουν αύξηση της αυτονομίας κατά 35 χιλιόμετρα ανά ημέρα. Μάλιστα, αυτό σημαίνει ότι με ευνοϊκές συνθήκες, τα πάνελ αυξάνουν την αυτονομία έως και 245 χιλιόμετρα ανά εβδομάδα. Έτσι, ο ιδιοκτήτης του Sion φορτίζει 3 με 4 φορές λιγότερο σε σχέση με έναν κάτοχο συμβατικού ηλεκτρικού οχήματος.

Sono Motors: Πόσο κοστίζει το ηλιακό αυτοκίνητο Sion;

Τέλος, αν όλα πάνε καλά, το ηλιακό όχημα της γερμανικής εταιρείας Sono, θα λανσαριστεί μέσα στο 2023. Μάλιστα, θα το δούμε ακόμη και στους ελληνικούς δρόμους στο τέλος της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή, η τιμή προπαραγγελίας που αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, είναι 29.600 ευρώ.

Δείτε το video με την πρώτη δοκιμή πρόσκρουσης του Sono Sion:

abb_img