Η 1η Μαΐου κάθε χρόνο αποτελεί ημέρα θλίψης για τους φίλους της Formula 1. Ο λόγος; Ανήμερα Πρωτομαγιάς του 1994, έχασε τη ζωή του ο Άιρτον Σένα σε ηλικία 34 ετών. Ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, ο οποίος προφανώς δεν αγαπήθηκε μόνο για το ταλέντο του.
Γεννημένος στις 21 Μαρτίου του 1960 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο Σένα ξεχώρισε από μικρή ηλικία. Όταν το 1984 ξεκίνησε από τα καρτ, το ταλέντο του τον έκανε να διακριθεί από την πρώτη στιγμή. Εν τέλει το «εισιτήριο» για τον μαγικό κόσμο της Formula 1, του το έδωσε η ομάδα της Toleman-Hart. Στη συνέχεια έζησε στιγμές υπέρτατης δόξας με τη McLaren και το άδικο φινάλε ήρθε δυστυχώς με τη Williams.
Και μέσα σε μόλις 10 χρόνια καριέρας κατάφερε να τα ζήσει όλα:
- 3 παγκόσμια πρωταθλήματα (1988, 1990, 1991) με την ομάδα της McLaren
- 41 νίκες και 65 pole positions σε 161 αγώνες
- 80 φορές στο βάθρο των νικητών
Ο Άιρτον Σένα ήταν πάνω από νίκες και τίτλους
Ωστόσο, κανένα στατιστικό στοιχείο δεν μπορεί να αποτυπώσει τις μοναδικές ικανότητες του Άιρτον Σένα εντός και εκτός πίστας. Για παράδειγμα, μπορούσε να κινείται με απίστευτη ταχύτητα σε βρεγμένο οδόστρωμα, προσφέροντας απλόχερα αμέτρητες στιγμές μαγείας.
Επιπλέον, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο διαφορετική θα ήταν η… ιστορία στη Formula 1, εάν εκείνη την αποφράδα ημέρα ο Βραζιλιάνος οδηγός δεν είχε ραντεβού με τον θάνατο στην Ίμολα της Ιταλίας.
Από την άλλη, η τεράστια δημοφιλία και επιρροή του Σένα δεν πηγάζει μόνο από τα κατορθώματα του εντός πίστας. Ο γενικότερος τρόπος ζωής του, στον οποίο κυριαρχούσε μία θρησκευτικότητα κυριολεκτικά και μεταφορικά, μαγνήτιζε τα πλήθη. Χωρίς τίποτα όμως να είναι επιτηδευμένο.
Αυτή η κατά κάποιο τρόπο «ιερότητα» την οποία εξέπεμπε ο Σένα, αποτελεί την βασικότερη αιτία για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, 29 χρόνια μετά τον θάνατο του (και 63 χρόνια μετά τη γέννηση του), διαθέτει φανατικούς θαυμαστές. Όπως επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο του, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Και κάπως έτσι παραμένει ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, ανεξάρτητα από κατακτήσεις τίτλων και επιδόσεις. Ούτε Σουμάχερ, ούτε Χάμιλτον, ούτε ουδείς άλλος μπορεί να τον ξεπεράσει, όσους τίτλους κι αν κατακτήσει.
Πηγή έμπνευσης για όλους
Αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο του Βραζιλιάνου πιλότου ενέπνευσε μέχρι και μεγάλους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα ο Λούτσιο Ντάλα ερμήνευσε ένα συγκινητικό τραγούδι αφιερωμένο στον Σένα, σε στίχους και μουσική του Πάολο Μοντεβέκι:
Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ του 2010 με τίτλο «Senna», παραμένει διαχρονικά ανατριχιαστικό. Ειδικά στο σημείο που δείχνει τον Σένα κακόκεφο και φοβισμένο, λίγο πριν την έναρξη του μοιραίου Grand Prix.
Δεν ήθελε να λάβει μέρος και έμοιαζε να έχει διαισθανθεί το «κακό», το οποίο θα ερχόταν τελικά μετά από μόλις 7 γύρους. Στην στροφή Tamburello και για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, γράφτηκε ο επίλογος. Πάντα με τον δικό του τρόπο. Μάλιστα, το είχε δηλώσει και ο ίδιος μερικούς μήνες νωρίτερα:
«Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν είναι να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης».
Ο θάνατος του Άιρτον Σένα προφανώς μεγάλωσε τον μύθο του και κυρίως την λατρεία του κόσμου προς τον Βραζιλιάνο. Ωστόσο, τα όσα έκανε εν ζωή ήταν αυτά που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα. Και ορισμένα κατορθώματα του Σένα παραμένουν ακόμη και σήμερα αξεπέραστα: