Neuralink: Τι σκαρώνει πάλι ο Έλον Μασκ;

Η Neuralink αποτελεί μία από τις εταιρείες του Έλον Μασκ και σύντομα θα ξεκινήσει δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους.

Ακούστε το άρθρο

Ο Έλον Μασκ σχεδιάζει να εμφυτεύσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους. Προφανώς, όχι ο ίδιος, αλλά μία από τις πολλές εταιρείες του, η οποία ακούει στο όνομα Neuralink. Η start-up ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει ήδη λάβει άδεια από τις αμερικάνικες υγειονομικές αρχές για την δοκιμή διασυνδεδεμένων εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία σχεδιάζει να… «συνδέσει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές μέσω της σκέψης. Ουσιαστικά, αυτό θα το κάνει μέσω διεπαφής, η οποία θα επιτρέψει την επικοινωνία του ανθρώπου με τον υπολογιστή. Στόχος είναι να βοηθήσει παράλυτους ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις.

Ο Έλον Μασκ αναζητά την αλήθεια μέσω… TruthGPT

Neuralink: Τι σκαρώνει πάλι ο Έλον Μασκ;

Ο στόχος του Έλον Μασκ για την Neuralink

Η εταιρεία θέλει να κάνει τις συσκευές αυτές επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες για όσους επιθυμούν την εμφύτευσή τους. Προφανώς, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια ώστε ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.

Επιπλέον, ο Έλον Μασκ ίδρυσε τη Neuralink το 2016 και είχε ως στόχο το τσιπ της εταιρείας να επιτύχει τη «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη», όπως ανέφερε ο ίδιος το 2020.

Snailbrook: Η πόλη του… Έλον Μασκ!

Μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά μέσω Twitter:

«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η συσκευή της Neuralink είναι έτοιμη για τους ανθρώπους, άρα το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τη διαδικασία έγκρισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (FDA)».

Burnt Hair: Το νέο άρωμα του Έλον Μασκ

Neuralink: Τι σκαρώνει πάλι ο Έλον Μασκ;

Οι ενδοιασμοί του FDA για το τσιπ της Neuralink

Ειδικότερα, στο παρελθόν ο FDA είχε επισημάνει αρκετά πεδία για τα οποία θα πρέπει να λάβει πειστικές απαντήσεις προτού εγκρίνει δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτά αφορούν τη μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, το ενδεχόμενο τα καλώδια να βγουν από το εμφύτευμα και να βλάψουν τον εγκέφαλο. Όπως επίσης και τη δυνατότητα ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής, χωρίς να υπάρξει ζημιά στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Τέλος και άλλες εταιρείες κάνουν προσπάθειες για τον έλεγχο υπολογιστών με την ανθρώπινη σκέψη. Μία εξ αυτών είναι η Synchron, η οποία ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 ότι εμφύτευσε την πρώτη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής στις ΗΠΑ.

Ο Έλον Μασκ κάνει… συνδρομητικό το Twitter!

Neuralink: Τι σκαρώνει πάλι ο Έλον Μασκ;

Δοκιμές του εμφυτεύματος και σε ζώα

Μέχρι σήμερα τα πρωτότυπα των εμφυτευμάτων έχουν μέγεθος όσο ένα μικρό κέρμα και έχουν εγκατασταθεί σε κρανία ζώων. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο πίθηκοι μπόρεσαν να «παίξουν» βιντεοπαιχνίδια. Ακόμη και να «γράψουν» λέξεις σε οθόνες, απλώς μετακινώντας με τα μάτια τον κέρσορα στην οθόνη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η start-up ανέφερε πρόοδο στον σχεδιασμό ρομποτικού χειρουργού και στην ανάπτυξη άλλων εμφυτευμάτων. Η τοποθέτησή του θα γίνεται στον νωτιαίο μυελό ή στα μάτια, για την αποκατάσταση της δυνατότητας κίνησης ή της όρασης.

O Έλον Μασκ προκαλεί την… Formula 1!

Έτσι θα λειτουργεί το εμφύτευμα της Neuralink

Ειδικότερα, η τοποθέτηση θα είναι εφικτή μέσω ενός εξαιρετικά επεμβατικού χειρουργείου. Το σύστημα εστιάζει στο Link, ένα μικρό κυκλικό εμφύτευμα που αναλύει και μεταφράζει τα σήματα των νευρώνων. Περιέχει 3.000 ηλεκτρόδια πάνω σε ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι πιο λεπτές από μία ανθρώπινη τρίχα.

Τα εν λόγω ηλεκτρόδια, ακουμπούν πάνω στον εγκέφαλο και ανιχνέυουν τα σήματα των νευρώνων. Τέλος, οι ασθενείς που θα φέρουν το εμφύτευμα θα μπορούν να χειρίζονται ένα μικρόφωνο και πληκτρολόγιο, ασύρματα μέσω Bluetooth.

abb_img