Έρχεται μείωση στις τιμές των αυτοκινήτων (;)

Την ώρα που οι τιμές των αυτοκίνητων είναι σε υψηλά επίπεδα, η τράπεζα UBS Asset Management προβλέπει μείωση μέσα στο 2023.

Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία 2 χρόνια οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν σημειώσει αισθητά μεγάλη άνοδο. Λίγο οι επιπτώσεις της πανδημίας, λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν εκτοξεύει τις τιμές, καθιστώντας την αγορά νέου αυτοκινήτου δύσκολη υπόθεση για την πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού.

Επιπλέον, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιούργησαν μεγάλες ελλείψεις. Το αποτέλεσμα ήταν η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής σημείωσε άνοδο, γεγονός που αναπόφευκτα ανάγκασε τις εταιρείες αυτοκινήτων να… ανεβάσουν τις τιμές.

Μικρή πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο

Οι τιμές των αυτοκινήτων χαμηλότερες εντός του 2023

Ωστόσο, ένα ευχάριστο νέο θα αναπτερώσει το ηθικό στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Πιο συγκεκριμένα, η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS Asset Management, έκανε πρόβλεψη για μείωση των τιμών αυτοκίνητων μέχρι το τέλος του 2023.

Ειδικότερα, η τράπεζα σε μία πρόσφατη έκθεσή της, προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα υπερβεί τη ζήτηση κατά 6% το 2023. Αυτό μεταφράζεται σε 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία δεν θα πουληθούν. Και για να συμβεί αυτό, προφανώς θα πρέπει να πέσει η τιμή τους.

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Πρόβλεψη για πτώση στην Ευρώπη

Η UBS έγραψε σε σημείωμα που έλαβαν οι πελάτες της:

«Δεδομένων των ανοδικών χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής, βλέπουμε υψηλό κίνδυνο υπερπαραγωγής και αυξανόμενης πίεσης στις τιμές ως αποτέλεσμα. Ο πόλεμος τιμών έχει ήδη αρχίσει να εκτυλίσσεται στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων και αναμένουμε ότι θα εξαπλωθεί στον τομέα των κινητήρων εσωτερικής καύσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων μέσα στο 2022!

Σε ποια κατηγορία θα υπάρξει πτώση τιμών;

Προφανώς, η πτώση των τιμών δεν θα έρθει άμεσα, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες. Από τη στιγμή που υπάρχει λύση στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η παραγωγή θα σημειώσει αύξηση.

Τέλος, σύμφωνα με την τράπεζα οι τιμές των… οικογενειακών αυτοκίνητων είναι αυτές που θα δουν μεγαλύτερη μείωση. Από την άλλη, οι εταιρείες πολυτελών αυτοκινήτων θα… αντέξουν και δεν θα προβούν σε μείωση τιμών.

abb_img