Δοκιμή | | Mustang Mach-E Premium RWD

Η Mustang Mach-E είναι ήδη γνώριμη στο CarsElectric.gr. Αλλά ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε την ταξιδιάρικη... ψυχή της.

Ακούστε το άρθρο

Η Mustang Mach-E είναι ήδη γνώριμη στο CarsElectric.gr. Αλλά ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε την ταξιδιάρικη… ψυχή της.

Η Ford θέλει ξεκάθαρα να διατηρήσει το γνήσιο DNA που υπάρχει στον πυρήνα κάθε μιας Mustang. Ακόμα και στην Mach-E, που έχει λοξοδρομήσει από τις παραδοσιακές αρχές της μάρκας με το «πόνυ» στη μάσκα. Αφού το SUV αμάξωμα και η απουσία ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, αρχικά ξενίζουν. Όμως τελικά το μοντέλο σίγουρα δεν έγινε το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Αφού αυτές οι δύο διαφορές εναρμονίζονται πλήρως με τις δύο βασικές τάσεις της εποχής.

Δοκιμή | | Mustang Mach-E Premium RWD

Mach-E με αμερικανικού τύπου προγραμματισμό

Στην πατρίδα της μάρκας οι άνθρωποι φημίζονται για τον σχολαστικό προγραμματισμό τους. Συνήθως τέτοια εποχή έχουν ήδη σκεφτεί και οργανώσει κάθε λεπτομέρεια των διακοπών της επόμενης χρονιάς. Η Mach-E μπορεί να μην είναι (τουλάχιστον ακόμα) σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο κάνει τεράστια βήματα για την εξάλειψη του άγχους της αυτονομίας.

Αρχικά η μπαταρία 91kWh της συγκεκριμένης έκδοσης δίνει έως 600 χιλιόμετρα αυτονομίας σε κύκλο δοκιμών WLTP. Επιπλέον η Mach-E δίνει στον οδηγό το σύστημα Intelligent Range. Αυτό αξιοποιεί τη συνδεσιμότητα μέσω cloud σε πραγματικό χρόνο. Και υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία του οχήματος ανά πάσα στιγμή. Για να το πετύχει αναγνωρίζει τόσο τον τρόπο οδήγησης του κάθε χρήστη όσο και διαφόρους παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία. Όπως η πρόβλεψη της εξωτερικής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η υψομετρική διαφορά του προορισμού που έχουμε ορίσει στο σύστημα πλοήγησης και η κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα παίρνει ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που ίσως προπορεύονται στη διαδρομή. Χάρη σε όλα αυτά, η αυτονομία που βλέπει ο οδηγός είναι η πραγματική.

Δοκιμή | | Mustang Mach-E Premium RWD

Αλλά ακόμα και αν αλλάξει σημαντικά κάποιος από τους παράγοντες, η Mach-E το επισημαίνει στον οδηγό με ειδοποίηση. Και του δίνει τη νέα τιμή της αυτονομίας μαζί με ενημέρωση για την αιτία της αλλαγής.

Το τρίτο στοιχείο στη μάχη της εξάλειψης του άγχους αυτονομίας είναι το «Trip Planner».

Trip Planner από το κινητό στο Αυτοκίνητο

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε στην πράξη τα συστήματα που έχουν σχέση με την αυτονομία της Mustang Mach-E. Όχι μόνο μέσα από το αυτοκίνητο, αλλά και από τον καναπέ του σπιτιού μας. Πήραμε το κινητό και επιλέξαμε την εφαρμογή Ford Pass. Εκεί ανοίγει ένας σύγχρονος δρόμος επικοινωνίας με τα νέα αυτοκίνητα. Τέτοιου είδους εφαρμογές δεν έχουν μόνο παθητικό ρόλο, γιατί δίνουν πρόσβαση όχι μόνο σε πληροφορίες αλλά και σε ενέργειες. Έτσι ο χρήστης μπορεί , για παράδειγμα, να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει της πόρτες. Ή να ανάψει τα φώτα, για να εντοπίσει ευκολότερα το αυτοκίνητο σε έναν χώρο με άλλα σταθμευμένα οχήματα. Ή ακόμα και να ενεργοποιήσει τον κινητήρα.

Βλέπει ακόμα το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας, την ανάλογη αυτονομία, το σημείο που είναι το όχημα και την ακριβή πίεση κάθε ελαστικού. Επιπλέον μπορεί να ζητήσει οδική βοήθεια και να κλέισει ραντεβού για σέρβις.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι μπορεί να προγραμματίσει ένα ταξίδι, πέρα από την αυτονομία της μπαταρίας, χωρίς άγχος.

 

Δοκιμή | | Mustang Mach-E Premium RWD

Προγραμματισμός ταξιδιού

Το Trip Planner είναι μόνο μια από τις επιλογές της εφαρμογής διασύνδεσης του αυτοκινήτου με το smartphone μας. Εκεί ο χρήστης διαλέγει έναν προορισμό και το σύστημα υπολογίζει αν θα χρειαστεί φόρτιση. Στην περίπτωση που η μπαταρία δεν είναι γεμάτη, ή η διαδρομή είναι μεγαλύτερη από την απόσταση που μπορεί να διανύσει η Mach-E με μια φόρτιση, το σύστημα προτείνει σταθμούς φόρτισης πάνω στη διαδρομή μας. Δίνει λεπτομέρειες για τον αριθμό των φορτιστών και την ταχύτητα τους. Και δίνει την επιλογή στον χρήστη να διαλέξει άλλη τοποθεσία φόρτισης. Κάτι πολύ χρήσιμο, αφού οι περισσότεροι σταθμοί είναι σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των επιβατών, κάνει την επιλογή του σημείου που θα περάσει από λίγα λεπτά μέχρι μερικές ώρες.

Δοκιμή | | Mustang Mach-E Premium RWD

Κάθε φορά που ο χρήστης της εφαρμογής επιλέγει έναν φορτιστή, το σύστημα υπολογίζει τον απαραίτητο χρόνο φόρτισης και την ώρα άφιξης στον τελικό προορισμό. Επίσης το σύστημα μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε την ώρα εκκίνησης. Τέλος δίνει τρείς επιλογές διαδρομής. Την πιο γρήγορη, την πιο σύντομη χιλιομετρικά και την πιο οικονομική από άποψη ενέργειας. Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι με όλες τις παραμέτρους και τις επιλογές μας αποθηκεύουμε τη διαδρομή. Και η εφαρμογή τη στέλνει αυτόματα, απ’ ευθείας στο αυτοκίνητο.   

Δοκιμή | | Mustang Mach-E Premium RWD

Έτσι, όταν μπούμε στην καμπίνα της Mach-E, επιλέγουμε την πλοήγηση από την κεντρική οθόνη αφής 15,5 ιντσών και στο μενού της βρίσκουμε την αποθηκευμένη διαδρομή. Επιλέγουμε την έναρξη και ξεκινάμε το ταξίδι μας χωρίς αγωνία.

Δοκιμή | | Mustang Mach-E Premium RWD

 

Άλλωστε θα ήταν κρίμα να έχουμε ένα 5θέσιο αυτοκίνητο με τις διαστάσεις της Mach-E και χώρο αποσκευών 402 λίτρα (συν 100 λίτρα στο Frunk) αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε με αυτό και ταξίδια.

Διαβάστε την αναλυτική δοκιμή της Mach-E RWD εδώ.

abb_img