Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμφωνα με την Eurostat, το 37% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το 35% στην Ελλάδα, προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές το 2020 

Ακούστε το άρθρο

Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από 34% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (36% και 33%, αντίστοιχα).

Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (14%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Σύμφωνα με τη Eurostat, η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή αφού το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές

Μεταξύ των κρατών-μελών, το υψηλότερο ποσοστό (άνω του 70%) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρήχθη στην Αυστρία (78%) και τη Σουηδία (75%).

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή. Επιπλέον, αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ενέργεια που κατανάλωσαν στη Δανία (65%), την Πορτογαλία (58%), την Κροατία και τη Λετονία (και οι δύο 53%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 15% ή λιγότερο στη Μάλτα (10%), την Ουγγαρία και την Κύπρο (και οι δύο 12%), το Λουξεμβούργο (14%) και την Τσεχία (15%).

H Porsche καλεί τους προμηθευτές της να χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την σύγκριση του LCOE (κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) από τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων το 2021, 2030 και 2040.

Η ανάλυση έγινε στη Γερμανία όπου υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως άρα μικρότερες ευκαιρίες για περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Παρά όλα αυτά, τα ηλιακά πάνελ είναι οικονομικά. Τα συστήματα ηλιακών σταθμών είναι τόσο εξορθολογισμένα που η ηλιακή ενέργεια είναι αρκετά οικονομική.

Το εύρος κόστους ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού που προσδιορίστηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν από 3,12 σεντ/kWh έως 11,01 σεντ/kWh.

Το κόστος του ηλιακού σταθμού θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις από 530 €/kWp έως 1600 €/kWp. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν συμπεριλάβει την αποθήκευση ενέργειας ως μέρος της ανάλυσης.

Σε αυτή την περίπτωση, ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα με αποθήκευση ενέργειας έχει LCOE 5,24 σεντ/kWh έως 19,72 σεντ/kWh.

Στην περίπτωση ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού με μπαταρίες, ισχύει ότι τίποτα δεν θα είναι οικονομικότερο από την αιολική ενέργεια. Αυτή οποία είναι μεταξύ 3,94 σεντ του ευρώ ανά kWh και 8,29 σεντ του ευρώ ανά kWh.

Τέλος, η ομάδα του Fraunhofer προέβλεψε πώς αυτά τα στοιχεία θα αλλάξουν έως το 2030. Έως το 2040 και η ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο σύμφωνα με προβλέψεις θα γίνει ακόμη φθηνότερη.

abb_img