Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει συμφωνίες με πολλές χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της μετάβαση. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Αυστραλίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 28 Μαΐου, ΕΕ και Αυστραλία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (memorandum of understanding) για διμερή εταιρική σχέση με τη συνεργασία στον τομέα των κρίσιμων μετάλλων για την ενεργειακή μετάβαση.
Η εν λόγω συμφωνία θα προσφέρει αμοιβαία οφέλη στις δύο πλευρές. Αφενός, θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την πράσινη και ψηφιακή της μετάβαση. Αφετέρου, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα κρίσιμων μετάλλων της Αυστραλίας. Το Μνημόνιο υπέγραψε για την ΕΕ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν. Αντίστοιχα, εκ μέρους της Αυστραλίας υπέγραψαν ο υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας κ. Madeleine King, όπως και ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού κ. Don Farrell.
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει το Μνημόνιο Κατανόησης
Το Μνημόνιο Κατανόησης καλύπτει όλη την αλυσίδα αξίας κρίσιμων μετάλλων και πρώτων υλών. Συγκεκριμένα, καλύπτει την έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία, διύλιση, ανακύκλωση τους, καθώς και την επεξεργασία εξορυκτικών αποβλήτων. Επίσης, η ΕΕ και η Αυστραλία σχεδιάζουν να ωφελήσουν με τη συνεργασία τους και άλλες χώρες, στις οποίες έχουν κοινά συμφέροντα.
Πέραν της αλυσίδας αξίας των κρίσιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης και διευκόλυνσης των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών, η συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας περιλαμβάνει συνεργασία και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Παράλληλα, περιλαμβάνει συνεργασία για την προώθηση υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων και πρακτικών.
ΔΕΗ: Καθαρά κέρδη 86 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 – Cars Electric
Οι εταιρικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια
Όπως αναφέραμε ήδη, η ΕΕ έχει αναπτύξει πολλές εταιρικές σχέσεις για την ενεργειακή της μετάβαση και τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τον Καναδά, την Ουκρανία, το Καζακστάν, τη Ναμίμπια, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Ζάμπια, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γροιλανδία, τη Ρουάντα, τη Νορβηγία και το Ουζμπεκιστάν. Πλέον, τα επόμενα βήματα στη συνεργασία της ΕΕ με την Αυστραλία αφορούν τη δημιουργία κοινού χάρτη πορείας. Αυτός ο χάρτης θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας.