Εσείς γνωρίζετε την ολλανδική λαβή που σώζει ζωές;

Η ολλανδική λαβή μπορεί να αποτρέψει πολλά απ' τα ατυχήματα πόρτας που συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους.

Ακούστε το άρθρο

Στους γεμάτους κίνηση δρόμους της πόλης, μία πόρτα αυτοκινήτου που ανοίγει κατά λάθος χωρίς να ελέγξει ο επιβάτης αν περνάει ποδήλατο, μηχανάκι ή ακόμα και ηλεκτρικό πατίνι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα. Αυτά είναι τα «ατυχήματα πόρτας» («dooring accidents»). Μάλιστα σε ορισμένες πόλεις αντιπροσωπεύουν το 1/5 όλων των ατυχημάτων με δίκυκλο.

Παρκάρουμε ή δεν παρκάρουμε τα δικύκλα στο πεζοδρόμιο;

Η επιλογή του χεριού μπορεί να αποβεί μοιραία

Η πλειοψηφία των οδηγών, μόλις παρκάρει ανοίγει την πόρτα – για την αποβίβασή τους από το όχημα- με το αριστερό χέρι. Η χρήση του συγκεκριμένου χεριού αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει ένα ατύχημα. Ο λόγος; Με το αριστερό χέρι είναι αδύνατο για τον οδηγό να στρίψει το σώμα του προς τα αριστερά και το βλέμμα του προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι ουδείς θα δει κατά το άνοιγμα της πόρτας το όχημα που θα περνάει εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόσκρουση του διερχόμενου οχήματος. Είτε στην ανοικτή πόρτα, είτε πάνω στον οδηγό που βγαίνει εκείνη την ώρα!

Η ολλανδική λαβή σώζει ζωές!

Στην Ολλανδία, μια χώρα που η μετακίνηση με το ποδήλατο έχει εξέχουσα θέση, κάθε χρόνο σχεδόν 70.000 ποδηλάτες τραυματίζονται στους δρόμους. Αρκετοί μάλιστα από το ξαφνικό άνοιγμα της πόρτας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου. Μάλιστα για το λόγο αυτό οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο με την ονομασία Dutch Reach Project. Έτσι ενημερώθηκαν οι οδηγοί για το σωστό τρόπο ανοίγματος της πόρτας του αυτοκινήτου, για να μειωθεί έτσι ο αριθμός των ατυχημάτων. Μάλιστα η «ολλανδική λαβή» θέλει τον επιβάτη να χρησιμοποιεί το «μακρινό» χέρι για να ανοίξει την πόρτα. Έτσι αναγκάζεται να γυρίσει το σώμα του και να έρθει σε οπτική επαφή με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Κίνηση που του δίνει τη δυνατότητα να δει αν έρχεται κάποιο όχημα και να αντιδράσει σωστά.

Το απαγορευμένο αξεσουάρ με το οποίο χάνεις το δίπλωμα

Επιπλέον η «ολλανδική λαβή”» διδάσκεται και στα παιδιά και αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της χώρας. Μάλιστα ενσωματώθηκε και στον Κ.Ο.Κ. της Αγγλίας, μετά την επίμονη προσπάθεια του Jeff Boulton. Ο κ. Boulton έχασε τον ποδηλάτη γιο του μετά το απρόσεκτο άνοιγμα της πόρτας ενός αυτοκινήτου. Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τρόπος διδάσκεται στις σχολές οδηγών και ελέγχεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

abb_img