Καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες εμβαθύνουν στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), φαινόταν αναμενόμενο ότι και η Seat θα ακολουθούσε την ίδια πορεία. Η Cupra, η οποία ξεκίνησε ως υπομάρκα της Seat, έχει ήδη στο δρόμο το πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο Born εδώ και κάποια χρόνια, ενώ πρόσφατα παρουσίασε και το ηλεκτρικό SUV Tavascan. Ωστόσο, ο CEO της Seat και της Cupra, Wayne Griffiths, δήλωσε ότι η εταιρεία, δεν σχεδιάζει να κυκλοφορήσει κάποιο ηλεκτρικό μοντέλο πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον Griffiths, η Seat βρίσκεται σε σταθερή θέση αυτή τη στιγμή και δεν φαίνεται να θέλει να διαταράξει την τρέχουσα πορεία της, με την εισαγωγή ενός νέου EV. Το 2024, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 7,5%, φτάνοντας τις 310.000 μονάδες. Παρά ταύτα, ο Griffiths αναγνώρισε, ότι «για να έχει η Seat ένα σαφές μέλλον, θα πρέπει να ακολουθήσει την ηλεκτρική τάση».
Αν η Cupra δεν είχε εξελιχθεί από ένα απλό τμήμα απόδοσης, σε μια αυτόνομη μάρκα, η Seat ίσως να είχε την ευκαιρία να κυκλοφορήσει μια δική της εκδοχή του VW ID.3. Σε μια συνέντευξη με το Autocar, ο Griffiths ανέφερε, ότι η εταιρεία, θα μπορούσε να εξετάσει την ανάπτυξη ενός μοντέλου βασισμένου στο VW ID.1 ως το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια τελική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι η ισπανική μάρκα, δεν εργάζεται επίσημα σε κάποιο EV πριν το 2030.
Δείτε ακόμα: Seat Leon: με νέο κινητήρα βενζίνης και PHEV αλλά και αναβαθμισμένη τεχνολογία
Το αν η καθυστερημένη είσοδος της Seat στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων θα της κοστίσει, θα φανεί στο μέλλον. Οι πωλήσεις των EV σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2024, και παρά κάποιες διακυμάνσεις, είναι πιθανό φέτος να σπάσουν νέα ρεκόρ. Ευτυχώς, η Seat δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε παραδοσιακά μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE), καθώς προσφέρει ήδη υβριδικές και plug-in υβριδικές εκδόσεις των μοντέλων Leon hatch και Leon Sportstourer, τα οποία παρέχουν πάνω από 120 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής αυτονομίας.
Ό,τι και αν αποτελέσει το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Seat, ο Griffiths τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι κερδοφόρο», καθώς η εταιρεία εστιάζει στην απόδοση κερδών και στις επενδύσεις για το μέλλον.
Πηγή: carscoops.com