Η Dartz λανσάρει το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη

Η λιθουανική εταιρεία κατασκευής τεθωρακισμένων 4×4, Dartz, συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή αμαξωμάτων Nikrob για να δημιουργήσει και να πουλήσει ένα όχημα που θεωρείται το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη.

Το Freze Nikrob κατασκευάζεται στη Λιθουανία χρησιμοποιώντας εξαρτήματα που εισάγονται από την Κίνα και το όχημα είναι ουσιαστικά μια ανανεωμένη έκδοση του εξαιρετικά δημοφιλούς Wuling Hongguang Mini EV, το οποίο παράγεται στην Κίνα από την εταιρεία SAIC-GM-Wuling, μια κοινοπραξία μεταξύ της General Motors και δύο κινεζικών εταιρειών.

Το όχημα Wuling είναι εξαιρετικά επιτυχημένο και το 2020 ήταν το δεύτερο σε πωλήσεις ηλεκτρικό όχημα στην Κίνα.

Η Dartz με αυτό το όχημα ισχυρίζεται ότι καλύπτει ένα κενό στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη για μικρά αστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εκπρόσωπος της Dartz δήλωσε στο Autocar ότι η αγορά αυτή την στιγμή έχει πολλές προτάσεις για οχήματα που ανήκουν τμήμα B ή τμήμα C, αλλά υπάρχουν ελάχιστες επιλογές για μικρά και φθηνά ηλεκτρικά οχήματα.

Το όχημα Freze Nikrob

Το όνομα Freze, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα βήματα της εταιρείας, αναβίωσε ως μέσο διαφοροποίησης του ηλεκτρικού οχήματος από τα εμπορικό σήμα της εταιρείας Dartz “Behemoth” των SUV.

Εκτός από κάποιες τροποποιήσεις στο φωτισμό και την προσθήκη διαφόρων λειτουργιών ασφαλείας, το Nikrob είναι σε μεγάλο βαθμό πανομοιότυπο με το αυτοκίνητο της κινεζικής αγοράς.

Για το όχημα θα διατίθενται δύο μεγέθη μπαταρίας, 9.2kWh ή 13.8kWh, οι οποίες θα δίνουν αυτονομία έως 200 χιλιόμετρα.

Η αυτονομία θα είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή του κινέζικου οχήματος το οποίο χρησιμοποιεί παλαιότερη τεχνολογία, όπως προβολείς αλογόνου.

Ο πίσω ηλεκτροκινητήρας παράγει ροπή 13kW και 63lb ft και δίνει στο τετραθέσιο τελική ταχύτητα 100 χιλιομέτρων.

Το όχημα Freze Nikrob

Η βασική τιμή των 9.999 ευρώ κάνει το Nikrob περίπου 2.500 ευρώ φθηνότερο από το νέο Dacia Spring Electric, το οποίο επίσης ισχυρίζεται ότι είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη.

Το Nikrob θα προσφέρεται επίσης σε μία πολυτελής έκδοση με τιμή 14.999 ευρώ, η οποία θα διαθέτει μεταξύ άλλων δερμάτινη επένδυση στα καθίσματα μεγαλύτερη μπαταρία, φιμέ κρύσταλλα και vegan εσωτερικά υλικά.

Η πώληση του οχήματος ξεκίνησε στη Λιθουανία τον περασμένο μήνα, με την Dartz να ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εταιρείες διαμοιρασμού αυτοκινήτων και εταιρείες παράδοσης.

Η εταιρεία ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα ανταλλαγής αυτοκινήτων, προσφέροντας «πλήρη υποστήριξη IT» και υπόσχεση παράδοσης ανταλλακτικών εντός επτά ημερών σε περίπτωση βλάβης.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη διανομή του στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!