Η βρετανική εταιρεία Evolt Charging παρουσίασε τον «Καλωδιακό Συναγερμό», που λέγεται ότι ανιχνεύει πότε κόβεται, ή αφαιρείται ένα καλώδιο φορτιστή EV. Υποτίθεται ότι είναι το πρώτο τέτοιο σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ήδη βρει τον πρώτο του πελάτη.
Η εταιρεία φορτιστών Osprey είναι η πρώτη που δοκιμάζει το «Cable Alarm», το οποίο κατασκευάζεται από την Circontrol. Σύμφωνα με την Evolt, το σύστημα μπορεί να προστεθεί στους φορτιστές DC της Osprey «μέσα σε μία ώρα». Ενεργοποιεί έναν ηχητικό συναγερμό και έναν φάρο, που αναβοσβήνει όταν το καλώδιο του φορτιστή έχει κοπεί ή αφαιρεθεί.
«Η συσκευή μπορεί επίσης να ενσωματωθεί με συστήματα ειδοποιήσεων και διαχείρισης, καθώς και με υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και φωτισμό της τοποθεσίας, για να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στο χώρο», εξηγεί η Evolt. Το «ξυπνητήρι» χτυπάει για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από δέκα λεπτά έως δύο ώρες.
«Η αντιμετώπιση της κλοπής καλωδίων που μαστίζει επί του παρόντος τους δημόσιους κόμβους φόρτισης, βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των CPO, των κατασκευαστών υλικού και των ιδιοκτητών φιλοξενίας των φορτιστών, οι οποίοι επηρεάζονται όλοι, εάν δεν βρεθούν λύσεις», δήλωσε ο Lewis Gardiner, Operations Director της Osprey. «Ο νέος καλωδιακός συναγερμός της Evolt, είναι μια ευπρόσδεκτη, προληπτική προσέγγιση. Η Osprey δοκίμαζε πάντα γρήγορα τη νέα τεχνολογία και ανυπομονούμε να δούμε τον αντίκτυπο αυτής της καινοτομίας στο έδαφος».
Η Anne Buckingham, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Evolt Charging, λέει ότι η Evolt δεσμεύεται να υποστηρίζει CPO και συνεργάτες: «Η αύξηση της κλοπής καλωδίων ηλεκτρικών οχημάτων, είναι μια πραγματική ανησυχία. Είναι άβολο και απογοητευτικό για τους οδηγούς EV και δαπανηρό για τους ιδιοκτήτες των σημείων φόρτισης, επομένως πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες. Αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα για τους CPO, που θα απαιτήσουν συνδυασμό διαφορετικών εργαλείων και τακτικών, ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους τοποθεσιών που πρέπει να προστατεύσουν.
Η κλοπή καλωδίων γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα και είναι ακριβό. Ενώ η Evolt εκτιμά ότι η τιμή ανά κλεμμένο καλώδιο «πιθανώς να είναι μικρότερη από 4 λίρες», η αντικατάστασή του μπορεί να κοστίσει στους CPO «έως και 1.000 λίρες».
Το φαινόμενο δεν αφορά αποκλειστικά το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και άλλες εταιρείες έχουν βρει τρόπους για να αποτρέψουν την κοπή, ή την κλοπή των καλωδίων του φορτιστή. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ChargePoint ανακοίνωσε ότι δημιούργησε καλώδια ανθεκτικά στην κοπή και ένα σύστημα συναγερμού. Ενώ οι τεχνολογίες προορίζονται επί του παρόντος για τους δικούς της σταθμούς, σχεδιάζει να «εκχωρήσει επιλεκτικά τη σχεδίαση καλωδίων σε άλλους κατασκευαστές σταθμών φόρτισης, ως μέρος μιας κορυφαίας προσπάθειας για την καταπολέμηση της κλοπής και του βανδαλισμού των καλωδίων» που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.