Η ιστορική πίστα δοκιμών της Fiat στο Λινγκότο «πρασίνισε» και είναι μόνο για ηλεκτρικά

Το κτήριο στο Λινγκότο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Giacomo Matté-Trucco και από το 1923 έως τις αρχές του 1980 ήταν το στρατηγείο της Fiat.

Όσοι έχουν δει την ταινία του 1969 του Peter Collinson «The Italian Job» με τους Michael Caine, Nöel Coward, Benny Hill και Raf Vallone έχουν εικόνα της πίστας δοκιμών στην οροφή του εμβληματικού εργοστασίου της Fiat στην περιοχή Λινγκότο του Τορίνου.

Το κτήριο στο Λινγκότο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Giacomo Matté-Trucco και από το 1923 έως τις αρχές του 1980 ήταν το στρατηγείο της Fiat.

Στην οροφή του υπήρχε πίστα όπου δοκιμαζόταν κάθε αυτοκίνητο πριν φύγει από το εργοστάσιο.

Δύο φορές επενέβη στο αρχιτεκτόνημα ο Renzo Piano. Το 1994 πρόσθεσε μια φούσκα με υαλοπίνακες, η οποία περιείχε αίθουσα συνεδριάσεων και το 2003 μια υπερυψωμένη αίθουσα τέχνης, την Pinacoteca Agnelli.

Το παρόν της ηλεκτροκίνησης και το μέλλον της πίστας

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Benedetto Camerana και οι σχεδιαστές τοπίου Il Giardino Secreto, δημιούργησαν την La Pista 500 στην πίστα δοκιμών στην οροφή του εμβληματικού εργοστασίου της Fiat στο Λινγκότο.

Εφαρμόζοντας μια σειρά καινοτόμων ιδεών στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, το έργο του αρχιτέκτονα Benedetto Camerana και του βοτανολόγου Cristiana Ruspa, απλώνεται στην κυκλική διαδρομή των 1,2 χλμ., η οποία βρίσκεται 28 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ο κήπος με 40.000 φυτά είναι μέρος του project που θα επιτρέπει στο κοινό να επισκέπτεται τη φημισμένη πίστα δοκιμών, στην οποία δόθηκε η επωνυμία «e-track», μια και πλέον θα χρησιμοποιείται μόνο από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

«Λόγω της ανάμνησής της, η ιδέα της πίστας δοκιμών διατηρήθηκε και μετατράπηκε σε πίστα μόνον για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα» εξήγησε ο Camerana, επικεφαλής του τορινέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου Camerana & Partners.

«Έτσι ώστε τα μη ρυπογόνα αυτοκίνητα μπορούν γλυκά να κινούνται ανάμεσα στις πράσινες νησίδες, αναζητώντας μια νέα αρμονία μεταξύ κινητικότητας και φύσης».

Σχεδιασμένος πάνω στην 27.000 τετραγωνικών μέτρων οροφή, ο κήπος σχηματίζεται από μια ομάδα 28 πράσινων «νησίδων» που είναι διάσπαρτες στην πίστα δοκιμών.

Καλύπτουν 6.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενούν πάνω από 300 γηγενή είδη φυτών. Συνολικά σχεδόν 40.000 θάμνους, δέντρα και ποώδη φυτά.

«Τα 300 είδη και οι ποικιλίες επελέγησαν, ώστε να είναι όντως γηγενή είδη, από το Πιεμόντε και τις περιοχές της βόρειας Μεσογείου, χωρίς κανέναν χώρο για εξωτικά φυτά», διευκρίνισε ο Camerana.

H τρισδιάστατη διαφήμιση του Jeep Wrangler 4xe στην Κορέα που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!