Οι πρώην μηχανικοί της SpaceX προσπαθούν να δημιουργήσουν την «Tesla» των ηλεκτρικών σκαφών

Σε σύγκριση με τα σκάφη που κινούνται με αέριο, τα ηλεκτρικά σκάφη είναι οικονομικότερα, πιο αθόρυβα και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Οι πρώην μηχανικοί της SpaceX στοχεύουν στην κατασκευή του “Arc One”, μιας περιορισμένης έκδοσης ηλεκτρικού σκάφους υψηλής απόδοσης από την εταιρεία Arc Boats.

Διαβάστε επίσης: Οι ταχυφορτιστές για ηλεκτρικά σκάφη έπιασαν… λιμάνι στην Κυανή Ακτή

Τον Ιούλιο του 2003, η Tesla άρχισε να εργάζεται με στόχο να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο όραμα. Να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το μηδέν, ενώ παράλληλα ανέπτυξε βασικές τεχνολογίες όπως η μπαταρία, το λογισμικό υπολογιστών και ο ηλεκτροκινητήρας. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, η Tesla Motors άφησε το στίγμα της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τώρα, μια ομάδα μηχανικών θέλει να επιτύχει ένα παρόμοιο επίτευγμα στην κατηγορία των ηλεκτρικών σκαφών με το ολοκαίνουριο ηλεκτρικό σκάφος Arc One.

Η ιστορία της Arc Boats και οι ιδρυτές της

arc one electric boat

Η επαναστατική εταιρεία Arc Boats ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες από δύο πρώην μηχανικούς της SpaceX με εμπειρία στην κατασκευή πυραύλων.

«Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο χωρίς ομάδα, χωρίς χρήματα και χωρίς αποθήκη», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Μιτς Λι στον Guardian. Αλλά η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ως τώρα μια χρηματοδότηση ύψους 4,25 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει φιλόδοξα σχέδια να ξεκινήσει τις πωλήσεις του πρώτου της μοντέλου, του Arc One, μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Μιτς Λι πιστεύει ότι η βιομηχανία των σκαφών βρίσκεται τώρα στο σημείο που ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία πριν από 10-15 χρόνια και αναδύεται ως το επόμενο “σκαλοπάτι” προς την ηλεκτρική επανάσταση.

“Τα ηλεκτρικά σκάφη είναι ανώτερα από τα σκάφη που κινούνται με φυσικό αέριο σχεδόν από κάθε άποψη. Όχι μόνο είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρηθούν και πολύ οικονομικότερο να λειτουργήσουν, αλλά είναι επίσης περισσότερο αθόρυβα, πιο γρήγορα και φυσικά φιλικότερα προς το περιβάλλον αφού δεν παράγουν βλαβερές ουσίες και ρύπους”, ανέφερε επίσης ο Μιτς Λι στο Interesting Engineering.

Τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού σκάφους Arc One

arc one electric boat

Προκειμένου να καταφέρει να ανταγωνιστεί τα σκάφη που κινούνται με φυσικό αέριο, η ομάδα πρέπει να διαμορφώσει σωστά την τιμή, αλλά και να επεκτείνει το εύρος της αυτονομίας.

Η ομάδα των μηχανικών χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της για να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό σκάφος υψηλής απόδοσης, αλλά και χαμηλού κόστους.

Το Arc One είναι ένα ηλεκτρικό σκάφος περιορισμένης έκδοσης, στην τιμή των 300.000 δολαρίων, που έχει ήδη μια λίστα αναμονής στην οποία μπορεί κανείς να εγγραφεί πληρώνοντας 1.000 δολάρια.

Το σκάφος μήκους 7,3 μέτρων είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα.

Ο ηλεκτροκινητήρας 475 HP θα αποδίδει τελική ταχύτητα 64,3 χλμ. την ώρα, ενώ μια μπαταρία 200kWh θα επιτρέψει έναν μέσο χρόνο χρήσης μεταξύ τριών έως πέντε ωρών, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ίδιας της εταιρείας.

Ένα μέλλον γεμάτο με ηλεκτρικά σκάφη

Η εταιρεία χρησιμοποιεί την προσέγγιση της Tesla για να παραδώσει αρχικά προϊόντα πρώτης κατηγορίας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων που θα είναι πιο προσιτά στην τιμή.

Τελικά, η εταιρεία πιστεύει ότι η τεχνολογία της θα εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερα σκάφη και ότι τελικά όλα τα σκάφη θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ηλεκτρικά.

Διαβάστε επίσης: Roboat: Το Άμστερνταμ ερευνά τις δυνατότητες των αυτόνομων ηλεκτρικών σκαφών

Τα ηλεκτρικά σκάφη είναι κοντά στο να φτάσουν τα 144 χιλιόμετρα την ώρα και ένας κύκλος αγωνιστικών ηλεκτρικών σκαφών στοχεύει να προωθήσει αυτές τις τεχνολογίες στον τομέα τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς κάνει η Formula 1 για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!