Τον προηγούμενο μήνα, ο Καναδάς και το Μεξικό απέφυγαν προσωρινά τους δασμούς 25% που απειλούσαν οι ΗΠΑ, καθώς συμφώνησαν να καθυστερήσουν την επιβολή τους για 30 ημέρες. Αυτές οι 30 ημέρες έχουν περάσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι δασμοί θα παραμείνουν, χωρίς να υπάρχει λύση για τις δύο χώρες. Η Κίνα, που είχε ήδη δασμούς 10% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, αντιμετώπισε μια ακόμη αύξηση 10%, όπως και ο Καναδάς και το Μεξικό. Αυτοί οι δασμοί δεν είναι απλώς ένα μικρό έξτρα κόστος. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένα παγκόσμιο εμπόριο με πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο.
Οι δασμοί αυτοί μπορεί να μειώσουν την παραγωγή αυτοκινήτων στο μισό, να προκαλέσουν εμπορικούς πολέμους και να αυξήσουν τις τιμές των αυτοκινήτων κατά πάνω από 10.000 δολάρια ανά όχημα. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι προμηθευτές και οι καταναλωτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτή την κατάσταση. Οι ηγέτες του κλάδου προειδοποιούν ότι αυτή δεν είναι μια αργή κρίση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ λειτουργούν με βάση την έγκαιρη παραγωγή, που σημαίνει ότι κάποια εξαρτήματα μπορεί να διασχίζουν διεθνή σύνορα πολλές φορές πριν φτάσουν στο τελικό προϊόν. Αν αυτά τα εξαρτήματα γίνουν πολύ ακριβά ή μη διαθέσιμα, η παραγωγή μπορεί να σταματήσει.
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, κυρίως λόγω των κανονισμών για καθαρά οχήματα που επιβλήθηκαν επί Ομπάμα. Ωστόσο, με την αλλαγή της πολιτικής στις ΗΠΑ, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών.
Ο Καναδάς και η Κίνα προετοιμάζονται να αντιδράσουν στους δασμούς των ΗΠΑ. Ο Καναδάς απειλεί με αντίποινα, ενώ η Κίνα ετοιμάζει τους δικούς της δασμούς. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής, που βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο, αντιμετωπίζει άμεση αναταραχή. Οι καταναλωτές θα νιώσουν σύντομα τον αντίκτυπο, είτε μέσω αυξημένων τιμών είτε μέσω μειωμένης παραγωγής.
Η General Motors (GM) έχει αναλάβει δράση προσλαμβάνοντας τον Barak Turovsky ως Chief AI Officer. Η GM χρησιμοποιεί ήδη τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε διάφορους τομείς, όπως η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της γραμμής παραγωγής, η ανίχνευση ελαττωμάτων και η βελτίωση του λογισμικού των οχημάτων. Η AI χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού και την πρόβλεψη των πωλήσεων.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τους στόχους εκπομπών ρύπων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για προσαρμογή. Αυτή η αλλαγή μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να αποφύγουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων, αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εταιρείες όπως η Volvo, που είχαν ήδη επενδύσει πολλά για να συμμορφωθούν με τους αρχικούς στόχους.
Συνολικά, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια μόδα, αλλά ένα βασικό εργαλείο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η GM, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί AI για να βελτιώσει την ποιότητα, την παραγωγή και την εξυπηρέτηση πελατών. Ωστόσο, οι αλλαγές στην πολιτική και οι εμπορικοί πόλεμοι δημιουργούν αβεβαιότητα και προκλήσεις για τον κλάδο.
Πηγή: insideevs.com