Το υψηλό κόστος ενέργειας στρέφει ολοένα και περισσότερους Ισπανούς στα ηλιακά πάνελ

Oλοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν ηλιακά συστήματα κατάλληλα για οικιακή χρήση προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της ενέργειας στην Ισπανία.

Οι εταιρίες τοποθέτησης ηλιακών πάνελ σε στέγες στην Ισπανία, σε μια χώρα με πολλές μέρες ηλιοφάνειας ανά έτος, αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν ηλιακά συστήματα κατάλληλα για οικιακή χρήση, προκειμένου να αποφύγουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Άλλωστε, το κόστος της ενέργειας έχει καταγράψει άλμα, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η ανάκαμψη που έρχεται μετά την πανδημία.

Αύξηση της ζήτησης για τα οικιακά ηλιακά πάνελ στην Ισπανία

solar panels home

Ανάλογη αύξηση της ζήτησης καταγράφεται και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Otovo, μια νορβηγική εταιρία που αναλαμβάνει την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε κατοικίες.

«Στην περίπτωση της Ισπανίας, λέμε ότι εκεί που είχαμε έναν ενδιαφερόμενο πελάτη πέρυσι, τώρα έχουμε τρεις», δήλωσε ο Ινίγο Αμοριμπιέτα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της Otovo στην Ισπανία.

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί σχεδόν 12% κατά μέσο όρο στην Ισπανία από το 2018 και, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών FACUA ήταν κατά 50% υψηλότεροι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πόσο γρήγορη απόσβεση έχει μια τέτοια επένδυση στην Ισπανία;

Οι οικιακές εγκαταστάσεις με πάνελ περιλαμβάνουν έναν μετατροπέα, προκειμένου η ηλιακή ενέργεια να μπορεί να μετατρέπεται σε ηλεκτρική και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όλος αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι φθηνός.

Η ισπανική οργάνωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας APPA εκτιμά ότι εάν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά υψηλά τους επίπεδα, τα οικιακά ηλιακά συστήματα μπορούν να εξοικονομήσουν 40 με 60% στους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

Με κρατικές επιδοτήσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις φόρου, το κόστος μιας επένδυσης σε πάνελ για οικιακή χρήση μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την APPA.

Το νομοσχέδιο της Γαλλίας για την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στο 30% της επιφάνειας των νέων εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Γαλλία ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για το Κλίμα, σύμφωνα με το οποίο, το 30% της επιφάνειας των νέων εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων θα πρέπει να καλύπτεται από ηλιακά πάνελ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Αυτά τα ηλιακά πάνελ θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν πολλά ηλεκτρικά οχήματα, αλλά δεν θα είναι τα μόνα που θα προσφέρουν σε αυτό το νέο κύμα ηλιακής ισχύος.

Οι χώροι στάθμευσης που ξεπερνούν τα 500 τ.μ. θα πρέπει να καλύπτονται τουλάχιστον κατά το 50% της επιφάνειας τους επίσης με ηλιακά πάνελ ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2024.

⇒ Ο νέος γαλλικός νόμος που θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια 

Αυτά τα κτίρια και οι χώροι στάθμευσης θα αποτελέσουν μια σημαντική εκκίνηση, ώστε να καταφέρει η χώρα να περάσει σε μια εποχή με τεχνολογία απαλλαγμένη από τους ρύπους.

Είναι σαφές ότι η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και ίσως τελικά η συγκεκριμένη νομοθεσία βοηθήσει εκατομμύρια Γάλλους οδηγούς να οδηγήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κινούνται από την ηλιακή ενέργεια που θα παράγεται στις στέγες των κτιρίων αυτών.

⇒ Στη Σιγκαπούρη ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες πλωτές μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Οι σχετικές άδειες αναμένεται, επίσης, να εξορθολογιστούν, σύμφωνα με τον νέο νόμο, επιτρέποντας στα έργα ηλιακής ενέργειας να τοποθετούνται ευκολότερα και σε παράκτιες περιοχές.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!