2020: Τα σημαντικότερα γεγονότα στην ηλεκτροκίνηση

Ακούστε το άρθρο

Το CarsElectric.gr σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα για την ηλεκτροκίνηση τη χρονιά που φεύγει.

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά της ηλεκτροκίνησης έχει ανεβάσει ταχύτητα. Πλέον αναπτύσσεται με ρυθμό τόσο ιλιγγιώδη, που όλες οι εμπλεκόμενες βιομηχανίες, ο κλάδος της ενέργειας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο κλάδος τεχνολογίας, αναγνωρίζουν ότι η εποχή της βενζινοκίνησης ολοκληρώνει τον ιστορικό της κύκλο και το μέλλον της αυτοκίνησης είναι αναπόφευκτα ηλεκτρικό.

Έτσι, σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της χρόνιας που φεύγει για την ηλεκτροκίνηση. Από το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, μέχρι και την ”πράσινη” επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Η “πράσινη” επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Το project, στο οποίο θα συμμετέχει και η δημοτική αρχή της Αστυπάλαιας, προβλέπει την αντικατάσταση όλων των οχημάτων στο νησί με αντίστοιχα ηλεκτρικά, καθώς και την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης τους.

Επίσης, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητου οχήματος από τους κατοίκους της Αστυπάλαιας.

Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης θα φτάνει τα 12.000 ευρώ, ενώ η VW θα διαθέσει στους κατοίκους του νησιού τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της σε τιμές κόστους.

Επιπρόσθετα, θα ακολουθήσουν και άλλες πρότυπες ενέργειες αντιμετώπισης βασικών περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Φορτιστές της Tesla στην Ελλάδα

Η επένδυση της Tesla στην Ευρώπη προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε σε ποιες πόλεις της Ελλάδας θα μπουν οι «superchargers» της.

Η Tesla στη χώρα μας θα τοποθετήσει φορτιστές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και τον Ψαθόπυργο.

Πρώτο ηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα

«Έπεσαν» οι υπογραφές ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τη γερμανική εταιρεία Next.e.GO, για την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος.

Το επενδυτικό σχέδιο, προβλέπει τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 5.000 έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο οικοσύστημα τροφοδοσίας και παροχής υπηρεσιών, το οποίο θα υποστηρίζει τη βιομηχανική μονάδα.

Επίσης, το project προβλέπει την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς. Στη φάση της εκκίνησης η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος

Αύξηση πωλήσεων

Τον Νοέμβριο του 2020 ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 8 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Σε ένα μήνα, η ελληνική αγορά απορρόφησε 340 μοντέλα τα οποία μπορούν να κινηθούν αμιγώς ηλεκτρικά, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι είχαν πωληθεί μόλις 40.

Σχετικά με το ποσοστό επί του συνόλου των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν τον Νοέμβριο του 2020, αυτό των ηλεκτροκίνητων μοντέλων ανέρχεται σε 4,45%, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 0,55%.

abb_img