Ανακλήσεις οχημάτων: Δέκα φορές περισσότερες από το 1994

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι ότι οι ανακλήσεις αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Ακούστε το άρθρο

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι ότι οι ανακλήσεις αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Με τις ανακλήσεις οχημάτων να είναι πλέον συχνό φαινόμενο, το «The Car Expert» ανέλυσε δεδομένα ανακλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 30 χρόνια. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο ρυθμός των ανακλήσεων οχημάτων έχει αυξηθεί πάνω από δέκα φορές σε σύγκριση με τα στοιχεία της αρμόδιας επίσημης υπηρεσίας (DVSA) το 1994.

Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν ανακληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, σύμφωνα με το «The Car Expert», την πλατφόρμα καταναλωτικών συμβουλών για την αυτοκινητοβιομηχανία. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των ανακλήσεων οχημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 30 χρόνια.

Το 1994, είχαν γίνει μόνο 27 ανακλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων σύμφωνα με τη DVSA. Με το σημερινό ρυθμό, το 2024 η πρόβλεψη του The Car Expert υπολογίζει ότι αυτές μπορεί να είναι 260 μέχρι το τέλος του έτους, επηρεάζοντας έως και 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Τα επιβατικά αυτοκίνητα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανακλήσεων, χωρίς να λείπουν όμως φορτηγά, λεωφορεία, μοτοσικλέτες, τροχόσπιτα καθώς  και εξαρτήματα όπως τα καθίσματα αυτοκινήτων.

Ανακλήσεις σε βάση δεδομένων

Δεδομένης της σημασίας των ανακλήσεων για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, το The Car Expert” συλλέγει τα δεδομένα ανακλήσεων του DVSA ώστε οι αγοραστές αυτοκινήτων να μπορούν εύκολα να δουν εάν το όχημά που έχουν ή σκέφτονται να αγοράσουν έχει κάποια ανάκληση και να επιβεβαιώσουν εάν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες επισκευές.

Οι ανακλήσεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η DVSA εκδίδει ανακλήσεις μόνο για ζητήματα ασφαλείας. Η σοβαρότητα μιας ανάκλησης ποικίλλει, από προσαρμογές στα προγράμματα συντήρησης έως εντολές ακινητοποίησης.

Πρόσφατα το BMW Group ανακάλεσε περίπου 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως (μεταξύ τους μοντέλα των Rolls-Royce και Mini) λόγω πιθανού προβλήματος στα φρένα. Αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην εταιρεία 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αλλά και η Mercedes-Benz έχει ανακαλέσει εφέτος περισσότερα από 337.000 επιβατικά αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για διάφορα ζητήματα. Μάλιστα μερικές ανακλήσεις αφορούν μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί έως και πριν από 20 χρόνια, όπως αυτή του Audi A4.

Ανακλήσεις και ασφάλεια

Ο Stuart Masson, Διευθυντής Σύνταξης του «The Car Expert», δήλωσε: «Οι ανακλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα σοβαρό ζήτημα επειδή το DVSA τις εκδίδει μόνο όταν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανοί κίνδυνοι για οδηγούς και επιβάτες είναι σημαντικοί. Με τον αυξανόμενο αριθμό ανακλήσεων κάθε χρόνο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους οδηγούς να είναι ενημερωμένοι για τη διαδικασία».

Σύμφωνα με το «The Car Expert», 41 διαφορετικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν εκδώσει ανακλήσεις οχημάτων μέσα στο 2024. Από οικονομικές μάρκες όπως η Dacia και η Fiat μέχρι μάρκες υπερπολυτελείας όπως η Koenigsegg και η Rolls-Royce.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

abb_img