4+1 συμβουλές για το πώς μπορείτε να αυξήσετε την αυτονομία του EV σας

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για οδήγηση, ρυθμίσεις κλιματισμού και σωστή διαχείριση της μπαταρίας του EV σας.

Ακούστε το άρθρο

Η αυτονομία αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητήματα για κάθε οδηγό EV. Παρόλο που οι τεχνολογίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βελτιώνονται συνεχώς, η σωστή χρήση του οχήματος μπορεί να μεγιστοποιήσει την αυτονομία και να εξασφαλίσει αποδοτικότερη οδήγηση. Ακολουθούν μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να παρατείνετε την αυτονομία του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου.

Εσύ ξέρεις τι κάνει το γράμμα Β στα αυτόματα κιβώτια;

Οδηγείτε με ήπιο ρυθμό

Η ήρεμη και σταθερή οδήγηση μειώνει την κατανάλωση ενέργειας σε ένα EV. Αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις μιας και έτσι το όχημα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την μπαταρία. Η αργή, σταδιακή επιτάχυνση και η προβλέψιμη οδήγηση μειώνουν την απώλεια ενέργειας και επιτρέπουν τη χρήση του φρένου ανάκτησης για τη φόρτιση της μπαταρίας. Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερή ταχύτητα, ιδιαίτερα σε αυτοκινητόδρομους, όπου η ταχύτητα επηρεάζει άμεσα την αυτονομία.

Εκπαιδευτείτε στη χρήση του πεντάλ φρένου

Τα EV’s διαθέτουν σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας όταν επιβραδύνετε ή φρενάρετε. Χρησιμοποιήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά κατά την οδήγηση σε αστικές περιοχές που το «σταμάτα-ξεκίνα» είναι έντονο. Ρυθμίστε την ανάκτηση ενέργειας στο υψηλότερο επίπεδο που αισθάνεστε άνετα, ώστε να εκμεταλλευτείτε πλήρως αυτή τη δυνατότητα.

EV: Η «πατέντα» της νωπής πετσέτας για ταχεία φόρτιση

Ελαχιστοποιήστε τη χρήση του κλιματισμού

Ο κλιματισμός και η θέρμανση καταναλώνουν αρκετή ενέργεια, επηρεάζοντας την αυτονομία του οχήματος. Για να μειώσετε την κατανάλωση, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματισμού σε μέτρια επίπεδα. Σε ψυχρές συνθήκες, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε το σύστημα προθέρμανσης ενώ το όχημα βρίσκεται ακόμα σε φόρτιση. Αυτό εξασφαλίζει ότι το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ήδη ζεστό όταν ξεκινάτε. Επιπλέον, σε θερμότερες ημέρες, ανοίξτε παράθυρα ή χρησιμοποιήστε την ανακύκλωση του αέρα αντί να αυξήσετε τον κλιματισμό.

Φροντίστε την πίεση των ελαστικών

Τα ελαστικά με λάθος πίεση αυξάνουν την αντίσταση κύλισης. Κάτι που έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας. Ελέγξτε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας και διατηρήστε την στα επίπεδα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Πόσο κίνδυνο πυρκαγιάς έχουν τα ηλεκτρικά οχήματα;

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν επιλογές προγραμμάτων οδήγησης, όπως το Eco Mode, που περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας. Χρησιμοποιήστε αυτά τα προγράμματα όταν δεν χρειάζεστε μέγιστη απόδοση, ιδιαίτερα σε καθημερινές διαδρομές εντός πόλης. Αυτές οι ρυθμίσεις παρατείνουν την αυτονομία του οχήματος.

abb_img