Φόρτιση EV στο σπίτι: Μειώστε το κόστος και αυξήστε την άνεση

Η φόρτιση EV στο σπίτι μπορεί να γίνει πιο οικονομική και πρακτική με τη σωστή στρατηγική προγραμματισμού.

Ακούστε το άρθρο

Με τη χρήση νυχτερινού ρεύματος και την επιλογή του κατάλληλου φορτιστή, οι ιδιοκτήτες μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη φόρτιση EV, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να επιτύχετε τη βέλτιστη φόρτιση.

4+1 συμβουλές για το πώς μπορείτε να αυξήσετε την αυτονομία του EV σας

Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα

Το νυχτερινό ρεύμα προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τις ώρες αιχμής. Οι περισσότερες εταιρείες ρεύματος προσφέρουν αυτήν την επιλογή, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος φόρτισης ενός EV. Ο προγραμματισμός της φόρτισης κατά τις νυχτερινές ώρες γίνεται εύκολα μέσω των συστημάτων των περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή των «έξυπνων» φορτιστών.

Για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από το νυχτερινό ρεύμα, επιλέξτε να φορτίζετε το όχημά σας τις ώρες με τη χαμηλότερη τιμολόγηση. Ορισμένοι φορτιστές παρέχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού φόρτισης. Έτσι το αυτοκίνητο ξεκινά να φορτίζει αυτόματα τη στιγμή που ξεκινούν οι χαμηλότερες χρεώσεις. Αν δεν διαθέτετε έξυπνο φορτιστή, είναι εύκολο να προγραμματίσετε τη φόρτιση μέσω της εφαρμογής του οχήματος.

Πότε να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ηλεκτρικής κίνησης σε ένα PHEV

Επιλέξτε τον κατάλληλο φορτιστή για τη βέλτιστη απόδοση

Η απόδοση του φορτιστή είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την φόρτιση EV, αλλά και το κόστος. Οι φορτιστές επιπέδου 2 (7-22 kW) είναι οι πλέον συνηθισμένοι για οικιακή χρήση. Προσφέρουν πιο γρήγορη φόρτιση σε σύγκριση με έναν απλό φορτιστή επιπέδου 1 (2-3 kW). Βέβαια κοστίζουν περισσότερο, όμως η ταχύτερη φόρτιση και η εξοικονόμηση ενέργειας καλύπτει αυτό το κόστος μακροπρόθεσμα.

Επίσης, σημαντικό είναι να εξετάσετε την απόδοση του ίδιου του οχήματος και τις δυνατότητες που παρέχει για διαχείριση ενέργειας. Ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιτρέπουν τον περιορισμό της ισχύος φόρτισης, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη κατανομή της ενέργειας και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

Ενσωματώστε έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας

Τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας μπορούν να συνδεθούν τόσο με το ηλεκτρικό όχημα όσο και με τον φορτιστή. Αυτά παρακολουθούν κι ελέγχουν την κατανάλωση ρεύματος. Μάλιστα, προσαρμόζουν τη φόρτιση ανάλογα με τις ανάγκες και το διαθέσιμο ρεύμα, βοηθώντας στην αποφυγή περιττών εξόδων και στη βελτιστοποίηση της απόδοσης. Επιπλέον, ορισμένες τεχνολογίες επιτρέπουν τη φόρτιση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως τα ηλιακά πάνελ, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Πώς οδηγείς σωστά ένα υβριδικό όχημα σε ανωφέρειες και κατωφέρειες;

Ο σωστός προγραμματισμός φόρτισης στο σπίτι δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις ή σύνθετες διαδικασίες. Μάλιστα, με μερικές απλές κινήσεις, μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα φόρτισης. Επιπλέον να προστατέψετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας και να απολαύσετε μεγαλύτερη άνεση στην καθημερινότητά σας.

abb_img