Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται, η χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις που καθιστούν τη πράσινη μετάβαση πιο σύνθετη απ’ όσο φαίνεται. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Το 2023, το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσε η χώρα προήλθε από ΑΠΕ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη, καθώς και σε επιδοτήσεις και προγράμματα που προωθούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.
Άη Στράτης: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της χώρας
Παρά την πρόοδο, η πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ περιοχών, με ορισμένες να έχουν περισσότερο όφελος από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Παράλληλα, ζητήματα όπως η έλλειψη εκτεταμένων δικτύων αποθήκευσης ενέργειας, οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και οι τοπικές αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εξακολουθούν να είναι εμπόδια. Η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις συχνά αναστέλλουν την ταχεία ανάπτυξη νέων έργων.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την πρόκληση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς η ενεργειακή μετάβαση αυξάνει το κόστος για τους πολίτες. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας τα τελευταία χρόνια έχει επισημάνει την ανάγκη για ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα αφήσει κανέναν πίσω.
Ωστόσο, η χώρα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την επόμενη δεκαετία. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι μέχρι το 2030, το 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Παράλληλα, νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας και η ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρισμού υπόσχονται να επιταχύνουν τη μετάβαση.
Εταιρίες στην Ελλάδα με δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ.
ΔΕΗ Ανανεώσιμες:
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που από το 1982 έχει δραστηριοποίηση στον τομέα των ΑΠΕ. Διαθέτει 40 αιολικά πάρκα, 20 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 46 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σύστημα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος σχεδόν 1 GW
Eunice Power:
Η Eunice Power είναι ελληνική εταιρεία που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας και αυτονομίας για σπίτια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Διαθέτει 81 MW αιολικής ενέργειας, 12 MW φωτοβολταϊκών πάρκων και 1.650 MW έργων υπό ανάπτυξη. Επίσης, έχει υλοποιήσει το υβριδικό σύστημα στην Τήλο, το πρώτο στην Ευρώπη για παραγωγή, αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας από ΑΠΕ.
FGRID:
Η FGRID έχει δραστηριότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναλαμβάνοντας τον πλήρη σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ. Μέχρι σήμερα, έχει αδειοδοτήσει στην Ελλάδα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 1.250 MW
Agroenergy:
Η Agroenergy σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει μονάδες και εργοστάσια παραγωγής βιοαερίου. Αυτό οδηγείται κυρίως σε μηχανές εσωτερικής καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
AC / DC:
Η AC / DC είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βόρεια Ελλάδα. Προσφέρει λύσεις που προάγουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως η TotalEnergies και η EDF, έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Επενδύουν σε έργα που ενισχύουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Η συμβολή αυτών των εταιρειών είναι καθοριστική για την επίτευξη των εθνικών στόχων αναφορικά με την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, προωθώντας την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα
Ολυμπία Οδός: Νέα μεγάλη περιβαλλοντική πρωτοβουλία
Η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο η πορεία προς την πράσινη ενέργεια απαιτεί τη διατήρηση σταθερότητας και συνεργασίας αλλά και πιο τολμηρές δράσεις. Οι προκλήσεις παραμένουν έντονες, αλλά οι ευκαιρίες είναι μεγάλες.